Een hoofdgerecht bom vol groeten en een beetje kaas natuurlijk

Aubergine rolletjes met Berloumi en bonengehakt

Een hoofdgerecht bom vol groeten en een beetje kaas natuurlijk

Als de aperitief al goed op gang is, besluit ik het hoofdgerecht in de oven te doen. Zodra ik de oven open, komt de geur van ‘vers gepoetst’ me tegemoet.

“Is het in orde?” hoor ik iemand vragen vanaf het terras. “We hebben hem speciaal voor jou nog schoongemaakt!” Het is een mysterie voor me, maar elke keer als ik bij iemand ga koken, wordt de oven speciaal voor mij gepoetst. Meestal weten ze niet eens wat ik ga maken of of ik überhaupt een oven nodig heb. Zelfs Riadh Bahri bekende dat hij de oven nog blinkend schoon had gemaakt de middag voor mijn bezoek, terwijl ik bij hem helemaal geen oven nodig had.
Ik moet zeggen dat ik al in veel keukens heb gestaan, maar tijdens Diner met StreeK ben ik nog geen vuile keuken tegengekomen. Gelukkig maar, laten we hopen dat dit zo blijft. Hier bij Senne is het in ieder geval voorbeeldig schoon!

Dus, het hoofdgerecht: aubergines gevuld met bonengehakt en Berloumi kaas in een heerlijk pittige tomatensaus. Daar nog een beetje geraspte kaas overheen en je hebt een toppertje dat uit de oven komt. Senne’s opmerking “gehaktballekes in tomatensaus zal het nu niet meer zijn want ik ben vegetarisch geworden” klonk te droevig om te negeren. Dus heb ik gezorgd voor goed gekruid bonengehakt.

Wanneer ik de apero afruim en plaats maak voor het hoofdgerecht, begint het plotseling te regenen. We verhuizen terug naar binnen, maar net op het moment dat er een zalige geur uit de oven komt, klaart de hemel weer op en maken we ons klaar om buiten te eten.

Ik heb nog maar een klein hongerke, maar schep toch maar op hoor!

“Ik heb nog maar een klein hongerke, want de apero was overweldigend… maar ik ga mijn best doen om nog wat te eten,” zegt Senne. Maar het lijkt alsof Senne nooit ophoudt met eten. Tussen de verhalen over De Mol door – hoe hij zich heeft voorbereid, vaak bijna versproken heeft, graag vals speelt maar toch het eerlijkste pokerface heeft, en hoeveel plezier hij heeft gehad – zijn de twee ovenschotels ineens bijna leeg. Alle drie zijn we verbaasd dat we nog zoveel hebben kunnen eten. “Deze middag heb ik zoveel gegeten dat ik precies nen bol aardappelpuree in mijn buik had zitten, en nu zit ik met ne aubergine bol in mijn maag… maar misschien is er toch nog een klein gaatje voor het dessert!”

Waar deze jongeman al dat eten laat, is me een raadsel, maar ik ben blij dat ze ervan genieten. Het idee om toch ‘gehakt’ te verwerken in dit recept is een schot in de roos. Het is natuurlijk anders dan de balletjes van mama. En ja, tegen de traditionele gerechten van mama kan ik nooit op, niet nu en bij geen enkele gast. Als je aan iemand vraagt wat hij of zij graag eet, is de mama en een of andere jeugdherinnering meestal niet ver weg. Tenzij je natuurlijk Michaël bent en op nationale tv verkondigt dat je mama misschien toch niet de beste kok aller tijden is.

Maar de mama van Senne, die we ondertussen allemaal kennen, is een oer-mama die natuurlijk goed kan koken en waar je met veel liefde en lekker eten wordt ontvangen. Misschien hadden we haar ook moeten uitnodigen, al weet ik niet zeker of ze ook zo van mijn vegetarisch gerecht had genoten als Senne en Louise.

Het selfie moment!

Bordjes leeg, buikjes vol en nog een klein overschotje voor de volgende dag. Iedereen tevreden. Louise is zo vriendelijk om ons eraan te herinneren, ik had het haar eerlijk gevraagd, dat er nog een selfie-moment moet zijn. Dit is mijn minst favoriete onderdeel van Diner met StreeK, maar ik laat het gewoon gebeuren. Omdat we uitkijken naar een lekker dessert, nemen we met de grootste glimlach een selfie waarna ik me weer naar de keuken begeef om de avond heerlijk af te sluiten.

Met plezier geef ik jullie ook nog het recept mee. Laat het smaken!

Aubergine rolletjes met vege gehakt en Berlumi in tomatensaus

2 personen

Ingrediënten:
1x aubergine
1x pak Berlumi kaas
50gr geraspte kaas
Olijf olie
Peper en zout

Voor het vege gehakt:
200gr tode kidneybonen
200gr witte bonen
1 hand verse krulpeterselie
5 takjes verse dragon
1 sjalot of ui
1 ei
Peper en zout

Voor de tomatensaus:
6 rijpe vleestomaten
1el tomaten pure
1tl harissa
1th komijnpoeder
1tl paprika poeder
1 teentje look
¼ plantje verse Koriander of dragon (optioneel)
2el olijfolie
Peper en zout

Bereiding:
Begin met de basis de tomatensaus.
Pel de tomaten (je kunt ze 10sec in warm water leggen of even op de gril van de BBQ leggen) en snij ze in stukken. Laat het vocht zeker niet verloren gaan.
Breng de tomaten zachtjes aan de kook en voeg dan de andere ingrediënten toe. Roer goed en laat alles even sudduren, zeker 30min onder deksel. Roer af en toe en indoen nodig een klein beetje water toevoegen.

Maak ondertussen de basis van het vege gehakt.
Verwarm de oven voor tot 180°C. Doe de rode en witte bonen in een vergiet en spoel ze kort onder koud stromend water. Laat uitlekken. Strooi de bonen op een bakplaat en schuif ze ongeveer 10 minuten in de hete oven van 180°C. (Laat de bonen wat drogen, niet uitdrogen.)
Snipper de sjalot (of de ui) fijn. Snij ook de peterselie (en de koriander of de dragon) grof. Haal de gedroogde bonen uit de oven (maar laat de oven aan staan) en mix samen met de andere ingrediënten alles fijn. Voeg het ei toe en meng met je handen tot ‘gehakt’. Zet dit even in de ijskast.

Was de aubergine en snij (met een mandoline) lange plakken van +/- 3mm dik. Strijk ze in met olie en gril ze kort aan beide kanten.
Snij de Berloumi in plakken en gril deze ook kort.
Neem nu een plak gegrilde aubergine, leg er eerst wat vegan gehakt op, dan een plakje grillkaas en rol mooi op. Doe dit met alle plakken aubergine. (+/-10)
Neem een ovenschotel en doe er de tomatensaus in. Leg de aubergine rolletjes erop en bestrooi met geraspte kaas.
Zet de schotel 5min onder de gril.
Indien alles is afgekoeld zet je de schotel best eerst 20min op 180° om op te warmen en dan nog 5 min onder de gril.
Als je de schotel uit de oven haalt bestrooi je deze nog met verse kruiden zoals koriander, peterselie of dragon.

Lekker met een stukje vers brood of pasta.

Ontvang updates in jouw mailbox