Een nieuwe gast, een nieuwe uitdaging!

Riadh Bari

Een nieuwe gast, een nieuwe uitdaging!

Gisteren mocht ik nog eens wat StreeK uitdelen, en mijn gast was VRT nieuwslezer Riadh Bari. Hij was de vervolg gast van Xavier Taveirne. Ook in real live volgt Riadh Xavier op.
Toen ik voor Xavier ging koken was hij dé van ‘Laat’, nu is Riadh de ‘leading man’ van het Laat journaal op VRT.

Maar ik denk dat hier de gemeenschappelijke factoren tussen beide heren bijna ophouden.
Waar Xavier zéér snel reageerde op mails en zeer gestructureerd antwoorde moet ik toegeven dat mijn pogingen om Riadh te contacteren iets minder van een leien dakje liepen. Maar met iets minder structuur is het ook gelukt!
Enkele weken geleden kreeg ik een datum door wanneer Riadh mij verwachtte. Top, zover waren we al alleen had ik nog geen gerecht. Maar dat zou wel snel komen…

“Ja I’m a sucker voor witte Vlaamse pistolets met prepare of salami”

Het liet nog even op zich wachten en toen kreeg ik en sms van Riadh:
“Wat ik graag eet: ik ben een wandelend cliché… Belgisch – Arabisch… Dus alles van Tajines en couscous naar stoofvlees en hespenrolletjes met witloof en andere Vlaamse klassiekers… I’m pretty boring I Guess….
Ondertussen had ik naar Riadh zijn passage in ‘Het huis’ gekeken waarin hij vertelde dat hij zou kunnen overleven op witte boterhamen met salami. Dus ik antwoord: “Ik vind wel iets en anders is een boterham met salami ook altijd ok hoorde ik ergens…”
En daar kwam snel een antwoord op: “Ja I’m a sucker voor witte Vlaamse pistolets met prepare of salami”

Ok, nu had ik een richting om na te denken. Eerst een menu samenstellen.
Na heel wat opzoekwerk, uitzoeken wat de Arabische keuken inhoud, met vooral oog voor Tunesische keuken want Riadh zijn wortels liggen in Tunesië, wisselen van gerechten, beetje gokken en erbij nemen dat ik zelf in een drukke periode zat en dus niet gek veel tijd had voor een voorbereiding besliste ik voor ‘sharing dishes’ te gaan met Belgisch – Arabische invloeden. Hopelijk zou hij tevreden zijn met mijn keuzes én met de smaken want ik zou me toch wagen aan een keuken waarin ik niet teveel ervaring had.

Met zoveel mogelijk Belgische ingrediënten, een recept van ‘the master’ Ottolenghi, wat StreeK en mijn potten en pannen in de auto ging ik op weg naar Riadh in het hartje van Brussel.
Ik moest mijn live locatie delen met Riadh als ik vertrok zo kon hij klaar staan naast de garagepoort als ik de straat kwam ingereden.
En ja, wie stond daar op mij te wachten, buiten in de kou, Riadh! Veilig auto parkeren, elkaar hartelijk begroeten, potten en pannen in de lift steken en dan binnen komen in een mooi, open loft met een enthousiaste ‘Puk’ als extra begroeting.
Niks onwennig, een fijn begin van een gezellige avond. Ik had er zin in!

Mijn geheim wapen? Witte sandwiches, preparé en een stuk worst!

Na het uitladen van allen mijn pottekes met voorbereidingen moest ik eerst een portret maken van Riadh, anders was het daglicht ‘op’. Neen, niet zijn favoriete onderdeel van bekend zijn maar hij neemt het er gewoon bij. Als ik de foto’s wil laten zien om zijn akkoord te vragen zegt hij onmiddellijk ‘ik moet ze niet zien hoor, ik zal het toch niet goed vinden, ik kijk niet graag naar mezelf!’.
Ok, dan over naar het onderdeel van de avond waar ik de grootste hekel aan heb, de selfie met de BV! Maar dat vindt Riadh dan wel weer leuk! En zoals meestal gaf ik mijn telefoon af en laat ik het maken van de selfie over aan mijn gast. En hop, een paar minuten later is deze klus ook geklaard en kunnen we aan de slag voor het echte werk, lekker eten maken.

Ik moet zeggen dat ik het ondertussen al een paar keer warm en koud heb gekregen als Riadh honderduit vertelt over het lekkere eten dat zijn papa altijd klaar maakte en het feit dat de meeste Europeanen denken dat ze Arabisch kunnen koken maar helaas de bal meestal mis slaan. Ja, ook jeroen Meus maakt zijn couscous verkeerd klaar… op couscous mag je geen water gieten, je moet dat stomen om echte lekkere couscous te krijgen… Niet erg hoor Jeroen, ik doe het blijkbaar ook ‘verkeerd’ dus zeker geen blaam aan jou adres!

Ik hoop dat de avond even gezellig blijft zoals we hem hebben ingezet maar met mijn geheim wapen van witte sandwiches, preparé en een stuk worst moet dat zeker lukken!

Ontvang updates in jouw mailbox