Geniet van de Zoetigheid: Baghrir dé 1000 gaten pannenkoek

Baghrir - 1000 gaten pannenkoek

Geniet van de Zoetigheid: Baghrir

Een dessertje gaat er altijd wel in, vooral bij iemand die zo van eten houdt als Riadh. Voor deze gelegenheid koos ik een klassieker uit de Arabische keuken: Baghrir. Deze lekkernij, ook wel bekend als de ‘1000 gaatjes pannenkoek’, is niet alleen heerlijk maar ook heel eenvoudig om te maken. Met slechts een paar ingrediënten zoals griesmeel, water, gist en bakpoeder, tover je deze zoete verwennerij zo op tafel.

Na het hoofdgerecht kondig ik aan dat er nog een dessertje op komst is. Dit wordt met enthousiast gejuich ontvangen, zelfs door Riadh’s partner die zich niet helemaal fit voelde en het hoofdgerecht had overgeslagen. De nieuwsgierigheid groeit als ik mijn doosje met kleine metalen ringen tevoorschijn haal. Riadh heeft zich de hele avond afgevraagd wat erin zit, en nu gaat het eindelijk gebeuren.

Ik giet een beetje beslag in de ringen en al snel verschijnen er talloze kleine gaatjes in de pannenkoeken. De geur van versgebakken Baghrir vult de kamer en de tafel wordt opnieuw gedekt voor deze laatste traktatie. Traditioneel serveer je Baghrir met honing en ‘goei boter’, maar ik heb ook nootjes en vers fruit klaargezet voor wie wil variëren. Zelf verkies ik de klassieke combinatie van boter en honing.

De ogen van mijn gasten stralen als kinderen en na twee ‘pannenkoekjes’ is iedereen tevreden en verzadigd. Riadh stelt voor de laatste Baghrir te bewaren voor later, zodat hij die nog kan opwarmen met een beetje chocolade. Elke zoetekauw zijn pleziertje! Met plezier laat ik de restjes achter in Brussel bij Riadh, die enthousiast vertelt dat hij ze morgenavond tijdens het late journaal met veel plezier zal opeten, zonder ze te delen met zijn collega’s. Een groot compliment voor mij!

Terwijl ik opruim, doen de heren de afwas – alles eerlijk verdeeld. Voordat ik vertrek, krijg ik nog een fijne lading complimentjes, een dikke knuffel en de belofte dat Riadh op zoek gaat naar een waardige opvolger voor mijn kookkunsten.

Vandaag liet Riadh weten dat hij eindelijk iemand heeft gevonden. Het heeft hem 10 weken gekost, maar het is gelukt. Ik houd jullie op de hoogte!

Een dessertje gaat er altijd wel in, vooral bij iemand die zo van eten houdt als Riadh. Voor deze gelegenheid koos ik een klassieker uit de Arabische keuken: Baghrir. Deze lekkernij, ook wel bekend als de ‘1000 gaatjes pannenkoek’, is niet alleen heerlijk maar ook heel eenvoudig om te maken. Met slechts een paar ingrediënten zoals griesmeel, water, gist en bakpoeder, tover je deze zoete verwennerij zo op tafel.

Na het hoofdgerecht kondig ik aan dat er nog een dessertje op komst is. Dit wordt met enthousiast gejuich ontvangen, zelfs door Riadh’s partner die zich niet helemaal fit voelde en het hoofdgerecht had overgeslagen. De nieuwsgierigheid groeit als ik mijn doosje met kleine metalen ringen tevoorschijn haal. Riadh heeft zich de hele avond afgevraagd wat erin zit, en nu gaat het eindelijk gebeuren.

Ik giet een beetje beslag in de ringen en al snel verschijnen er talloze kleine gaatjes in de pannenkoeken. De geur van versgebakken Baghrir vult de kamer en de tafel wordt opnieuw gedekt voor deze laatste traktatie. Traditioneel serveer je Baghrir met honing en ‘goei boter’, maar ik heb ook nootjes en vers fruit klaargezet voor wie wil variëren. Zelf verkies ik de klassieke combinatie van boter en honing.

De ogen van mijn gasten stralen als kinderen en na twee ‘pannenkoekjes’ is iedereen tevreden en verzadigd. Riadh stelt voor de laatste Baghrir te bewaren voor later, zodat hij die nog kan opwarmen met een beetje chocolade. Elke zoetekauw zijn pleziertje! Met plezier laat ik de restjes achter in Brussel bij Riadh, die enthousiast vertelt dat hij ze morgenavond tijdens het late journaal met veel plezier zal opeten, zonder ze te delen met zijn collega’s. Een groot compliment voor mij!

Terwijl ik opruim, doen de heren de afwas – alles eerlijk verdeeld. Voordat ik vertrek, krijg ik nog een fijne lading complimentjes, een dikke knuffel en de belofte dat Riadh op zoek gaat naar een waardige opvolger voor mijn kookkunsten.

Vandaag liet Riadh weten dat hij eindelijk iemand heeft gevonden. Het heeft hem 10 weken gekost, maar het is gelukt. Ik houd jullie op de hoogte!

Bij deze nog het receptje om zelf thuis aan de slag te gaan.
Ingrediënten:
375gr griesmeel
5dl water
1 zakje gist (7gr)
1 zakje bakpoeder
Bereiding:
Los de gist op in het lauwe water en mix in de blender met de andere ingrediënten.
Mix 1min en laat 10sec rusten. Herhaal dit 3x
Doe wat olijfolie in de pan, laat goed warm worden en giet er een klein beetje deeg op (eventueel in een serveerring).
Bak de baghrir aan een kant. De baghrir blijft licht van kleur en wordt niet knapperig.
Serveer met boter en honing of wat je zelf verkiest
Ontvang updates in jouw mailbox