Labne en home made pitabroodjes

Pita broodjes

Labne en home made pitabroodjes

Verse pita broodjes kunnen onmogelijk ontbreken op deze tafel. Met wat humus, labne en de ShakShuka hebben we iets nodig ‘om te dippen’, om labne op te smeren of gewoon om ons bord uit te vegen. Pita broodjes zijn verbazend gemakkelijk te maken en ze vielen ook zeker in de smaak. Ik denk dat we 4 broodjes hebben gegeten maar de overige 4 broodjes hield Riadh graag bij ‘om morgen op te eten met de restjes’. Het doet me plezier als mijn gasten zeggen dat ze de volgende dag nog wat kunnen genieten van de restjes, het is in mijn ogen eigenlijk een groot compliment.

Graag deel ik met jullie ook het recept van de pitabroodjes en de labne om zelf mee uit te pakken!

Home made pita broodjes
Ingrediënten:

500 gram bloem
300 ml lauwwarm water
1 el olijfolie
1 el gedroogde gist

1 tl zout

Bereiding:

Voeg het water en de gist samen, roer goed dit en laat enkele minuten staan.
Voeg de bloem, de olijfolie en het gist/ water mengsel samen.
Kneed dit tot een egaal deeg en voeg dan het zout pas toe en kneed nog even verder en maak een mooie deegbal.
Verdeel het deeg nu in 8 gelijke stukken en draai hier bolletjes van.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi wat bloem over het aanrecht en druk hierin de balletjes plat tot een rond broodje dat aan beide kanten bedekt is met een klein beetje bloem.
Leg de ronde pitabroodjes nu op de bakplaat en dek af met een handdoek. Zorg voor voldoende ruimte tussen de broodjes. Laat ze vervolgens zo’n 45 minuten rijzen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden boven- en onderwarmte.
Doe de pitabroodjes in de oven voor ongeveer 10 minuten tot ze licht goudbruin zijn.
Laat de broodjes afkoelen voor je ze opeet.

En ook het recept van Labne hou in niet voor mezelf hoor, hieronder vind je het recept.

Ik maakte het voor Riadh klaar met geroosterde ras el hanout kruiden maar ik heb begrepen dat iedereen, elk gezin of elke regio z’n eigen recept heeft.
Je kunt de ras el hanout kruiden weglaten en voor look, peper, zout en citroen gaan, of heb je liever wat versnipperde salie en wat honing? Alles kan en alles mag hoor, zo lang je het zelf maar lekker vindt! Ook de afwerking doe je naar eigen smaak; tomaatjes, gefermenteerde radijsjes, munt, koriander,lente-uitjes,.. jij bent kok dus jij bepaald de smaak!

Ingrediënten:

500gr verse yoghurt (van bij de Melkerhei bv)
¾ tl zout
1,5 tl ras el hanout
10 Gefermenteerde radijsjes
1 lente-uitje

Bereiding:

Meng de yoghurt met het zout. Maak een propere neteldoek nat en leg deze in een vergiet waaronder een pot staat. Schep de yoghurt in de doek en laat deze een halve dag uitlekken op een koele plaats.
Rooster de ras el hanout in een koekenpan al roerend gedurende 1min.
Voeg de kruiden bij de yoghurt en werk af met fijngesneden lente-uitjes en gefermenteerde radijsjes.
Serveer met de pita broodjes of bij en slaatje.

Smakelijk!

Ontvang updates in jouw mailbox