Een houten plateau met een gouden randje!

Penta BXL

Een houten plateau met een gouden randje!

Erhan Dimirci heeft me gevraagd om friet stoofvlees voor hem klaar te maken. Ik dacht dat Erhan in het prachtig rustige groene Limburg woont maar dat is niet meer het geval. Hij komt er nog altijd graag en veel, maar na zijn studies heeft hij Brussel niet meer achter zich kunnen laten en is er definitief gaan wonen!

Dus ik moet op zoek naar streekproducten uit het Brusselse. Maar de term ‘streekproducten’ slaat op meer dan alleen food en dus probeer ik ook een keramist te zoeken om te serveren op borden uit de streek. Voor Erhan heb ik een bezoekje gebracht aan Tine, een keramiste uit Halle die me 3 mooie kleine bordjes maakt waarin ik Erhan zijn gerecht perfect kan serveren. Eéntje voor stoofvlees, eentje voor frietjes en ééntje voor de salade. Neem zeker eens een kijkje op https://www.tmkeramiek.be om te zien wat voor moois Tina weet te toveren uit een ‘bolletje aarde’.

Maar dan sta ik daar met drie bordjes in mijn handen dus ga ik op zoek naar een plateau of zoiets en dan denk ik aan Lies van Ginderachter.

Lies is een collega foodstylist die helemaal zot is van Brussel. Sinds haar studententijd heeft ze Brussel niet meer verlaten, tenzij om een stuk van de wereld te zien maar altijd kwam ze weer thuis in Brussel. Lies studeerde voor interieur vormgever aan Sint-Lukas te Brussel en na het behalen van haar diploma zijn we elkaar ergens tegengekomen in een fotostudio waar we alle twee aan de slag waren als foodstylist.

Ik ben 20 jaar geleden in de Brusselse rand komen wonen maar om één of andere reden komt Brussel nooit in mij op om te gaan shoppen of eten. Jammer eigenlijk want de stad heeft veel te bieden. Lies is het tegenovergestelde, Brussel heeft haar hart helemaal veroverd! Naast foodstyling is Lies ook nog steeds bezig met ontwerp, creatie, alles wat mooi is om te zien en te gebruiken. Lang geleden is Lies begonnen als creatieve zelfstandige onder de naam Brukseilas. Neem zeker eens de tijd om haar website www.brukseilas.be te bezoeken! Lies is zeker niet alleen bezig met foodstyling, haar hart gaat uit naar ontwerp, creatie van bruikbare maar vooral mooie objecten die een link hebben naar de stad waaraan ze haar hart heeft verloren, Brussel. Zo ontwierp ze plateau’s, of snijplanken of beter gezegd prachtige penta’s! Het zijn prachtige marmeren en houten plateau’s in de uniek vorm van het centrum van onze hoofdstad Brussel, een vijfhoek, een pentagram. Vandaar dat Lies altijd over haar ‘penta’s’ spreekt. De penta’s zijn een eerlijk Belgisch product met Marmer uit Namen of hout uit het Zoniënwoud. De houten penta’s worden verwerkt in beschutte werkplaatsen en ook voor de marmeren versie is Lies op zoek gegaan naar een Belgische verwerkingsproducent. En ik mocht een mooi houten penta, een schaalmodel, gebruiken om Erhan zijn friet stoofvlees te serveren. Merci Lies!

Als ik bij  Erhan aan kom laat ik hem de houten penta zien en zonder dat ik iets zeg ziet hij ‘Brussel’ in de vorm van de ‘plateau’. Hij is een beetje gefrustreerd dat hij Lies niet kent want hij vindt het een enorm mooi project! Als ik hem vertel dat Lies naast haar penta’s ook nog vazen heeft gemaakt in de vorm van de balustrades van het Brusselse kanaal is Erhan helemaal verkocht voor Lies haar projecten! Erhan houdt, net als mij, van creatieve ondernemende mensen die hun hart en hun zijn steken in projecten waar andere mensen mee kunnen van genieten! Nog even meegeven dat Lies sinds kort is opgenomen in het selecte gezelschap van B-collective, een platform voor creatieve Belgen met talent. Kijk een op hun Instagram @b.collective.be of op hun website www.b-collective.be

Ontvang updates in jouw mailbox