Eerlijk is eerlijk, soms heb je geen tijd.

Pascal en de madammen

Eerlijk is eerlijk, soms heb je geen tijd.

Inderdaad, soms heb je geen tijd en met alles sneller gaan dan anders, ook in de keuken en zeker bij de boodschappen.

Ik kies, zowel voor mezelf als voor mijn ‘Diner met Streek’ gasten, mijn ingrediënten zorgvuldig uit. Ik kan naar verschillende winkels rijden omdat dat smaken van de supermarkt me meestal te vlak zijn én de afkomst niet naar mijn goesting. Dat vraagt wat tijd maar als het op je bord ligt ben je blij dat je de moeite hebt gedaan. Maar, eerlijk is eerlijk, soms heb je geen tijd.

De lokale kleinhandel is altijd een goed begin!

In de drukke dagen voor kerst ga ik koken voor Pascal maar deze keer ontbreekt me een beetje de tijd om naar de producenten zelf te gaan dus ga ik op zoek naar de beste winkels om mijn lokale producten te kopen. Na een jaar ‘Diner met StreeK’ weet ik mijn weg wel te vinden naar goede producten en de lokale kleinhandel is meestal het juiste uitgangspunt.

Vlees bij de lokale slager die weet waar zijn koteletten vandaan komen, groenten en fruit bij de groenteboer om de hoek waarvan ik weet dat hij zoveel mogelijk Belgische aankoopt en voor brood ga ik naar de bakkerij van Cru die brood bakken met enkel water, bloem, gist en liefde. En dan ga ik toch nog even langs de supermarkt. De supermarkten hebben steeds meer goeie Belgische producten, ook dat mag gezegd worden. Zo heb je in elke Spar winkel wel een hoek of een rek met een aanbod van lokale producten. Vooral zuivelproducten zijn steeds gemakkelijker te vinden in de supermarkt en daar koop ik dan ook de room voor de ijscrème. Maar vergeet niet dat er ook grote Belgische producenten zijn van lekkere dingen. Ik kies voor Belgische speculaas om mijn dessert helemaal af te maken.

Niet veel tijd maar wel lokaal. Met een beetje goede wil vinden we elkaar wel, de lokale Belgische producten en de klant!

Het begin van een heerlijke mop.

En ook Pascal heeft zijn best gedaan om een mooi lokaal gezelschap samen te stellen. Eén madam uit Hoboken, één madam uit Vlaams-Brabant maar met roods in Antwerpen, één madam uit Limburg maar met een huis in Vlaams-Brabant én twee madammen uit de Kempen. Ja, het is bijna het begin van een heerlijke mop maar het was echt zo. En net zoals al die lokale smaken op ons bord mooi samen blenden in de mond, blendt dit vreemd samengebracht gezelschap ook onmiddellijk goed. Ja Pascal, dat hebben we samen goed gedaan!

Ontvang updates in jouw mailbox