Haksbergse wijn, wijn met veel StreeK!

Haksbergse wijn

Haksbergse wijn, wijn met veel StreeK!

Gisteren ben ik asperges gaan kopen om een mooie foto te maken bij het recept van Annemie ‘Asperges à la Flamande’. En om nog een keer te testen of ik het nog kan…asperges klaarmaken! Het is gelukt! Heerlijk toch asperges, met eitjes, een beetje peterselie en gesmolten boter met een beetje zout in … een echte lente topper! Merci Annemie om dit gerecht te kiezen, zeker ook één van mijn favorieten.

Maar er ontbrak nog iets, een fris glaasje wijn zou het helemaal af maken. Dus ben ik op zoek gegaan naar een lekkere wijn met heel veel StreeK! En die vond ik op de Haksberg in Tielt-Winge. Daar ligt een mooi wijndomein van 3,5Ha met verschillende druivensoorten. Veel druivenranken die rustig in de zon staan te genieten van het uitzicht om straks het beste van zichzelf te geven in de vorm van druiven die Hilde omtovert tot een heerlijke godendrank. Hilde is het hart van het Haksberg wijndomein. Als biologe geeft ze naast de nodige zorg en voeding ook veel liefde aan de druiven.  En dat proef je! Met veel passie verteld Hilde graag welke druivenrassen ze teelt, waarom ze die gekozen heeft, hoe ze best ecologisch geteeld worden,… En dat betekend dan ook dat de druiven meeleven op het ritme van de natuur, met liefde en met strubbelingen. De aprilse wintergrillen hebben dan ook de toppen van sommige druivenranken geraakt en zo zijn er sommige bloesems kapot gevroren. Jammer  maar dat is nu eenmaal de wet van de natuur, You win some, you lose some… Gelukkig blijven er nog veel druivenranken onbeschadigd zodat we ook in 2022 van heerlijke wijn kunnen genieten. De wijn die we nu, in 2021 mogen proeven, is gemaakt van de druifjes die rustig groeide in volle corona crisis. Daar is gelukkig niets van te merken als ik dit godendrankje aan mijn lippen zet! Heerlijk. Een beetje een eigenwijze smaak maar dat maakt een streekproduct net af. Zijn eigen identiteit, zijn eigen karakter! En dat heeft deze wijn wel, karakter.

Als kers op de taart, het oog wil tenslotte ook wat, zijn de flessen voorzien van mooie etiketten. Elke wijn is gelinkt aan een vogel die je kunt terugvinden in de wijngaard. Niet altijd actieve bewoners, maar ze hebben er toch al meerdere keren hun snavel laten zien! Als bioloog heeft Hilde ze zelf allemaal gespot. Er zijn mooie tekeningen van gemaakt die op de etiketten staan. De naam van de wijn is gelinkt aan de vogel door het gebruik van hun (aangepaste) Latijnse naam. Heel mooi gedaan, maar vraag me niet welke wijn ik geproefd heb want dat heb ik niet kunnen onthouden én dat komt zeker niet door de hoeveelheid wijn die ik heb gedronken!

Domein Haksberg kun je bezoeken op aanvraag maar als je in de omgeving aan het fietsen of wandelen bent kun je geluk hebben dat de bar open is voor een proevertje. Een klein gezellig terrasje met uitzicht op de druiven die verantwoordelijk zijn voor het lekkere genot dat in jou glas zit!

Voor alle info kun je terecht op de website www.haksberg.be

Ontvang updates in jouw mailbox