Met Annemie en Hope aan tafel!

Aspergesoep

Met Annemie en Hope aan tafel!

Wat een heerlijke middag heb ik beleefd bij Annemie. Mooi toch hoe je met iemand die je niet kent zo snel een fijn gevoel kunt krijgen. De setting zat helemaal mee! Een stralende zon, een heerlijk aspergemenu (al zeg ik het zelf), een mooi gedekte tafel in een prachtig decor en alleen maar mensen die goesting hebben in een culinaire verwennerij.

Een beetje zenuwachtig drukte ik op de deurbel, niet heel goed weten wat ik moest verwachten. Enkele seconden later ging de deur open ‘Jij bent Leen zeker? Welkom!’. Oef, de eerste indruk was in orde! Heel snel kwam ons gesprek op gang, vooral veel vragen van Annemie over het hoe en waarom van mijn project ‘Diner met StreeK’. Heel fijn om te horen hoe oprecht geïnteresseerd ze was. Na het uitladen van mijn auto heb ik me geïnstalleerd in de keuken. Het blijft toch een beetje vreemd om te koken in een keuken van iemand anders, zeker van een bekende ‘onbekende’. Maar Annemie was heel gewoon en ik voelde me snel op mijn gemak, niks vreemds, niks ongewoon.

Annemie vroeg of het mogelijk was dat haar dochter mee aan tafel zou zitten. Geen probleem, ik had eten genoeg voorzien en vond het wel leuk om te zien wat culinaire verwennerij kan betekenen voor een meisje van 17 jaar. Hope noemt de dochter van Annemie, een mooie jonge vrouw die de rust zelve is en zeer fijn gezelschap aan tafel.

Annemie had de tafel mooi gedekt onder de kersenboom die vol prachtige bloesems stond. Een wit-rood tafellakentje in pick-nick sfeer, bijpassende servetjes en bordjes met een mooie rode toets die het geheel afmaakte. Annemie en Hope namen plaats aan de tafel en toen was het aan mij. Annemie had ‘Asperges à la Flamande’ gevraagd. Super, ook één van mijn culinaire toppers. Maar ik wou laten zien dat ik net iets meer in mijn mars heb en had voor Annemie een aspergemenu voorbereid. Om te beginnen had ik een soepje gemaakt van asperges met een klein beetje room en een spinazie coulis. ’s Morgens vroeg was ik mijn serre ingegaan om enkele spinazieblaadjes te plukken voor een mooi groene coulis die perfect zou contrasteren met de romige witte aspergesoep. Enkele mini spinazieblaadjes maakten het soepje helemaal af. Goed gekruid maar niet té stevig zodat de smaak van de asperges goed tot zijn recht kunnen komen. Opdienen maar! Het was onmiddellijk een schot in de roos! Ze waren onder de indruk van het feit dat er meer was dan een hoofdmenu maar zeker ook van de presentatie én de smaak! Alleen maar complimentjes. Fijn om te horen én om te zien dat zowel Annemie als Hope er echt van genoten. Als kok was het een beetje heen en weer lopen tussen de keuken en de tafel maar gelukkig was er tussendoor genoeg tijd voor fijne babbels. Niemand had haast, iedereen was op zijn gemak.

Het doel van ‘Diner met StreeK’ is om streekproducten in de schijnwerpers te zetten, om ze de aandacht te geven die ze verdienen. Ik ben zeker niet de enige die vind dat deze ambachtelijke producten, vol streek én liefde, op een voetstuk mogen staan. In België hebben we een rijke culinaire cultuur maar toch is het niet altijd gemakkelijk om goede producten op je bord te krijgen. Er zijn steeds meer positieve projecten zoals ‘Boeren en Buren’ waardoor je slechts een muisklik nodig hebt om toegang te krijgen tot veel lekkere, goede producten. Daarnaast bieden spijtig genoeg nog maar weinig supermarkten deze lekkere producten aan en dat is ook voor Annemie een groot gemis. In Frankrijk, Annemie haar tweede thuis, gaat dat allemaal veel gemakkelijker. Elke supermarkt, of we nu spreken over een kleine buurtwinkel of over een grote supermarkt van een gekende winkelketen, overal vind je in Frankrijk streekproducten. Het lijkt wel of de mensen veel meer fierheid hebben over deze producten. Niet alleen de producenten maar zeker ook de verkopers. Zou dat bij ons ook kunnen? Zou ik daar mijn schouders kunnen onder steken? Dat zou pas een mooie bekroning zijn van ‘Diner met StreeK’! Maar hiermee was het voor mij ook zeer duidelijk dat Annemie houdt van ‘lokaal’. Ze heeft al veel gereisd en ze probeerde overal in contact te komen met de lokale bevolking, hun cultuur en hun eet gewoontes. Uit elke windstreek kent ze wel een culinair verhaal, in elk land waar ze is geweest heeft ze wel een ‘lievelingsgerecht’ en van overal te wereld probeert ze iets lekker mee te nemen. Soms zijn dat lekkere herinneringen, soms zijn dat tastbare ‘dingen’ zoals kruiden. Als ze begint te vertellen over wat ze allemaal heeft mogen proeven, welke herinnering ze heeft aan ‘aan tafel zitten’ dan kan ze uren praten zonder dat het iemand begint te vervelen. Fijn om te horen dat vele mensen kunnen genieten van lekker eten. Als ik vraag wat voor Annemie ‘culinaire verwennerij’ betekent moet ze even nadenken en zegt ze een beetje voorzichtig: ‘Misschien dit wel… lekker eten, goed gezelschap, fijne setting… het is de combinatie van alles samen dat het tot een verwennerij maakt. Lekker eten smaakt veel beter in mooie borden en met goed gezelschap!’ Dat antwoord kan ik alleen maar beamen. En ik moet toegeven dat haar antwoord me ook iets deed. We zijn nog maar aan de soep en er wordt al over ‘verwennerij’ gesproken! Met deze mooie woorden laat ik mijn ‘gasten’ even alleen en trek me terug in de keuken voor Annemie haar lievelingsgerecht…. Asperges à la Flamande!

 

Hierbij geef ik nog graag het recept mee van mijn asperge soepje met spinazie coulis

 

Ingrediënten:
1kg asperges ‘van ‘De aspergeboer’ te Herent’
1 ajuin
olijfolie
1el groenten bouillon
Hand vol spinazie ‘uit den hof’

Enkele druppeltjes citroensap
Peper en zout

 

Bereiding:

Spoel de asperges onder stromend water.
Schil de asperges, snij de houterige uiteinden er af en leg de asperges in water. Leg de schillen en de uiteinden in een kookpot met water en breng aan de kook. Laat zo’n 15min heel zacht koken (juist rond het kookpunt) en draai dan het vuur uit. Laat de schillen nog even in het water liggen en giet dan de aspergebouillon door een zeef om het vocht op te vangen.
Schil de ajuin en snij hem grof. Snij de asperges in stukken en hou de mooie aspergepunten aan de kant. Stoof de ajuin glazig en voeg dan de aspergebouillon toe samen met de groenten bouillon. Leg nu de geschilde asperges, zonder de punten, in de bouillon. Breng de soep aan de kook en laat ze 15min koken op laag vuur (juist tegen het kookpunt).

Spoel ondertussen de spinazie onder stromend water en laat ze uitlekken in een vergiet. Doe een beetje olijfolie in een kookpot en stoof de spinazie heel kort aan tot de blaadjes juist geslonken zijn. Doe de spinazie (met het beetje kookvocht) in een maatbeker en mix heel fijn. Voeg eventueel wat water en/of olijfolie toe. Duw de coulis dan door een fijne zeef zodat er zeker geen stukjes meer in zitten. Kruid naar smaak af met peper en zout en voeg er eventueel ook een druppeltje citroensap aan toe.

Mix de soep glad als de asperges zacht zijn gekookt. Leg dan de aspergepunten in de soep en laat de soep nog één keer opkoken en haal dan onmiddellijk van het vuur.

Serveer de soep onmiddellijk met een beetje spinaziecoulis.

 

Ontvang updates in jouw mailbox