Asperges à la Flamande: de apotheose!

Asperges à la Flamande

Asperges à la Flamande: de apotheose!

Nu de asperges gaan koken. Niet te hard, niet te zacht. Beetje stress want ik heb de indruk dat ze er toch iets van kent… Verse eitjes half gaar koken en mengen met pas geplukte peterselie en ‘goei boter’ van De Melkerhei uit Linter. Afwerken met een beetje peper en zout om ze perfect te laten matchen met de asperges. Het smeuïge eitje samen met de zacht krokante asperges zijn een feestje in je mond! Je kunt dit combineren met gekookte ’nieuwe patatje’ maar ik had gekozen voor een lekker notenbroodje uit Tielt-Winge van bij de Natuurbakker, bakkerij Hans. Ook de wijn die ik serveerde bij deze lunch met Streek kwam uit de StreeK, uit Tielt-Winge van wijndomein ‘Haksberg’. Heerlijk al die volle smaken die perfect met elkaar versmolten. En gelukkig was ik niet de enige die het heerlijk vond. Annemie blonk als ik met de aspergeschotel naar buiten kwam en was heel blij haar eerste asperges van het seizoen zo opgediend te krijgen. Hope is niet de grootste prater maar neemt rustig deel aan het gesprek en met niet zoveel woorden maar met veel smaak liet ze me verstaan dat ook zij aan het genieten was! Ik vraag mijn gasten altijd waarom ze voor een bepaald gerecht kiezen. Annemie begon een heerlijk verhaal te vertellen uit haar kindertijd. Als er feest was werd er steevast ‘kouwe plat’ geserveerd. ‘Je kent dat wel hé, gerookte zalm, en gekookte boontje, perziken met tonijn en last but not least… asperges uit een pot in ham gerold.’ Dat was Annemie haar eerste kennismaking met asperges. Als je alleen nog maar asperges uit een potje hebt gegeten is er altijd goed nieuws, wanneer je ‘the real stuff’ voorgeschoteld krijgt is de smaak 1000 keer beter dan dat je verwacht! En dat was bij Annemie ook zo. Rond haar 20ste ontdekte ze de smaak van echte Belgische witte asperges. Heerlijk vond ze dat! Een groente die sindsdien altijd hoog in haar ranking heeft gestaan! ‘Tijdens het seizoen kan ik elke week asperges eten, heerlijk! Alleen dat schillen is zo veel werk maar het is wel de moeite waard…’

Nu nog op naar het dessert. ‘Ook met asperges?’ vroeg Hope. Ja, in combinatie met verse aardbeien van aardbeienboer Dirk Cordemans uit Eizer. Deze ochtend hingen ze nog rustig aan de plant te bengelen en nu kon ik ze al opdienen. Ik had een aspergemousse gemaakt. Asperges in combinatie met verse kaas en opgeklopte room, beide van de Melkerhei met daarbij een heel klein beetje suiker. De mousse had al een nachtje mogen rusten om goed op smaak te komen. Daarbij serveerde ik een tartaar van verse aardbeien op smaak gebracht met fijngesnipperde munt en een druppeltje citroensap. Een fris dessertje om dit aspergemenu helemaal af te maken. Hope stelde zich toch een beetje vragen bij dit dessert maar was heel snel overtuigd. Net als haar mama! Annemie was helemaal verrast door deze smaakcombinatie. Ze werd al helemaal vrolijk bij het zien van de aardbeitjes, rode snoepjes van de zon, maar de smaak kon haar nog meer bekoren. Ze maakte ook vol enthousiasme foto’s van al mijn gerechten, was heel geïnteresseerd, stelde veel vragen over de producenten en de producten en genoot! Heerlijk, een mooier compliment kan ik niet krijgen. Annemie is een mevrouw van de wereld.  Ze heeft al veel gegeten en geproefd. Ze zegt ook dat ‘goed eten’ meer is dan eten alleen. Dat is waar. Goed eten geeft ook een goed gevoel, geeft je positieve energie en maakt je gelukkig. ‘Ja, lekker eten maakt me gelukkig, en dit aspergemenu maakt me gelukkig!’

Ik ben ook blij! En mijn gasten, waar ik me tenslotte zelf heb uitgenodigd, zijn dat ook. Annemie wil me nog een klein cadeautje meegeven. En als ze even weg gaat van tafel zegt Hope tegen mij: ‘ik denk dat ik het nu wel weet, dit was culinaire verwennerij!’. Wat een mooie woorden. Met deze prachtige herinnering ga ik de keuken opruimen. Maar als ik alles wil inpakken om thuis af te wassen komen Annemie en Hope me even helpen, ze willen nog graag mijn afwas doen. Fijn!

In mijn auto zit ik met een glimlach van oor tot oor na te genieten. ‘Diner met StreeK’ is mijn kindje waar ik al enorm van genoten heb tijdens het opstellen van het hele project. Alles wat ik nu krijg is een cadeau, voor mij is het nu al geslaagd. Hopelijk mag ik nog vele gasten bedienen met lekker eten wanneer we tijd nemen voor een fijne babbel, een goed gesprek over de belangrijke ‘dingen’ zoals eten!

Hierbij nog het recept van de ‘Asperges à la Flamande met StreeK’:

Ingrediënten:
500gr asperges ‘van ‘De aspergeboer’ te Herent’
4 verse eieren ‘van bij de boer’
6 stengels krulpeterselie ‘van op de groenten markt’
150gr boter ‘van de Melkerhei te Linter’
Peper en zout

Bereiding:
Spoel de asperges onder stromend water.
Schil de asperges en snij de houterige uiteinden er af. Je kunt de schillen invriezen om later aspergesoep mee te maken. Leg de geschilde asperges in water zodat ze niet uitdrogen en verkleuren. Breng het licht gezouten water aan de kook.
Spoel de peterselie onder stromend water en hak hem fijn.
Kook de eitjes gedurende 8min zodat het eigeel nog een beetje lopend is.
Smelt de boter op een laag vuur of in de microgolfoven. Giet de eitjes af, schrik ze onder koud water en pel ze. Plet met een vork de eitjes en meng er de peterselie en een beetje boter onder.
Leg de geschilde asperges nu in het kokende water. Draai het vuur stiller zodat het water juist blijft koken gedurende 7min. Als je de asperges te hard en te lang gaat koken kunnen ze een bittere nasmaak krijgen.
Voel of de asperges zacht zijn en haal ze dan uit het water. Dresseer ze mooi op een bord, lepel er wat eiermengsel op en giet er nog een beetje gesmolten boter over. Werk het bord af met wat versnipperde peterselie.
Dien onmiddellijk op. Dit gerecht kun je zo eten maar je kunt er ook natuuraardappelen of wat brood bij eten.

Het receptje van de ‘Aspergemousse met tartaar van aardbeien hebben jullie nog te goed in een volgende post!

Ontvang updates in jouw mailbox