In de keuken van Erhan

Erhan Dimirci

In de keuken van Erhan

Brussel, op de grens van Schaarbeek en Elsene, daar moet ik vandaag zijn, daar woont Erhan Dimirci. Als ik Elsene binnen rij passeer ik eerst langs de NATO en dan kom ik op een gezellig pleintje terecht, hier moet ik zijn! De gezelligheid, de toegankelijkheid die ik hoor in de stem van Erhan als ik er mee sprak vind ik op dit pleintje terug. Een klein dorpje in een grote stad zo lijkt het wel.

Auto parkeren, juiste huisnummer zoeken en aanbellen. Ik hoor wat gestommel achter de deur en even later gaat de deur open en staat er een blond jongetje in het deurgat en hij laat me vrolijk binnen. Ben ik juist? Dan hoor ik een vrouwenstem zeggen: ‘Hij komt er zo aan hoor, zet je maar in de keuken!’. Ok, zogezegd zo gedaan. Ik haal mijn potten en pannen uit de auto en zet me in de keuken en maak een praatje met de jongste zoon van Erhan.  ‘Mijn jongens zijn nogal expressief’ zei Erhan mij eerder aan de telefoon en dat was niet gelogen!

Zijn jongste zoon is 10 jaar als ik me niet vergis en stond klaar om met zijn mama op bezoek te gaan bij oma in Limburg. Het was rond de middag en hij was ervan overtuigd dat hij honger zou krijgen in de auto dus had hij zelf voor een top lunch gezorgd! Boterham met ei en een fruitje! Maar niet zomaar een boterham met ei! In de boterham had hij een gat gemaakt, boter in de pan, boterham erin en dan een eitje breken en in het gat van de boterham mikken! Even laten bakken, wat kruiden, eens omdraaien en hop, klaar was de lunch! Het zag er zo goed uit dat ik hem had hem beloofd om zijn receptje te delen in de blog! Bij deze Sem, dit is jou top recept dat ik ondertussen ook al heb geprobeerd en met veel smaak heb verorberd! Merci voor dit kleine top receptje!

Ondertussen was Erhan bij ons in de keuken komen zitten en luisterde met pretoogjes mee naar het verhaal van zijn zoon. Eten is voor de familie Dimirci ontspanning, een zinvol tijdverdrijf, een heerlijke hobby. Over eten valt er altijd wel iets te vertellen, eten is er altijd wel in huis en er is altijd wel iemand die zin heeft om te proeven! Nog voor ik het vuur onder mijn stoofvlees heb aangestoken heb ik al een heerlijk lunch recept gekregen van Sem en heeft Erhan me al laten proeven van een vegan kefta.

Dan vertel ik Erhan dat ik een bezoekje heb gebracht aan Brussels Ketjep https://brusselsketjep.com en dat ik al hun sausjes bij heb! Erhan mag zelf kiezen welke saus hij liefst eet bij de frietjes! Onmiddellijk voegt Erhan de daad bij het woord, hij neemt een bord uit de kast en doet van elke saus een beetje op het bord en begint dan aan een uitgebreide proefsessie. En omdat je met twee meer weet dan alleen schuift zijn zoon mee aan tafel! Als op dat moment de vriendin van Erhan de keuken binnen komt kan ze alleen maar lachen. ‘Saus’ zegt ze, ‘Erhan zijn specialiteit! Elke saus op de markt heeft hij al geproefd! Hij gaat speciaal naar een bepaalde supermarkt om een nieuwe saus te kopen om te weten of het een top is of een flop! Als je nu alleen maar met saus zou komen zou hij ook gelukkig zijn! Je hebt je punten al verdient Leen’. Beter nog, ik had een nieuwe saus bij! De ‘Bravas’, de jongste telg uit de familie Brussels Ketjep! En onmiddellijk goedgekeurd door vader en zoon!

Moeder en zoon uitgezwaaid naar Limburg en dan is het mijn beurt om de vlam in de pan te steken. Het stoofvlees heb ik de dag ervoor al klaargemaakt zodat de smaken goed konden trekken, de frietjes zijn ook al voorgebakken dus nu is het kwestie van het vlees op te warmen en de frietjes nog eens voor de tweede keer te laten zweten in zonnebloemolie, wat salade en tomaatjes snijden en dan met de voetjes onder tafel.

Erhan laat het allemaal rustig gebeuren terwijl hij vertelt over zijn volgende zaalshow waaraan hij nu volop aan het werken is, wegens corona met een jaartje in retard. Hij heeft een jaar helemaal stilgelegen wat zijn comedy betreft maar dat betekent niet dat Erhan een jaar in zijn schulp is gekropen om daar nu pas uit te komen, integendeel. Zoals ik al zei is ‘food’ alom tegenwoordig bij de familie Erhan en daar heeft Erhan zich dan ook mee bezig gehouden in de lock down. Hij is tevergeefs al lang op zoek naar een goeie kebab zaak in Brussel en dus heeft hij de koe bij de horens gevat en is het plan ontstaan om zelf een kebab zaak te beginnen samen met een goeie vriend en met zijn mama als chef achter de schermen. Neen, mama gaat niet achter de ‘comptoir’ staan maar ze heeft wel meegeholpen om het juiste recept voor het brood, de saus, de marinades… te vinden of zelf te schrijven. Hij laat me enkele foto’s zien van wat ‘voorproef avonden’ en ik krijg nu al het water in de mond! ‘We spreken over goed brood, verse saus, heerlijke marinades en echt vlees’ zegt Erhan en ik zet me onmiddellijk op de lijst om aanwezig te zijn bij de opening als die er hopelijk, ooit effectief van komt! Blijven dromen, durven dromen! Ik hou jullie op de hoogte!

Maar nu eerst stoofvlees proeven! Erhan is redelijk direct en als hij laat weten dat het smaakt, zelfs heel lekker is, geloof ik dat ook onmiddellijk. Hoewel hij graag op scene staat is show verkopen niet echt zijn ding, recht toe recht aan daar gaat Erhan voor!

Hij laat me tussen twee happen door ook weten dat hij altijd ‘friet stoofvlees’ besteld in de culturele centra waar hij moet optreden, en zo maakt hij een zelfstudie over waar het beste stoofvlees opgediend wordt! Hij laat me weten dat ik zeker mee in de top kan draaien want het smaakt hem gigantisch! Ik mag mee op tournee om in elke cultureel centrum voor de crew friet stoofvlees of een ander Belgisch stoofpotje te maken! Al had ik me vandaag de moeite van de sla met tomaatjes kunnen besparen…

Ontvang updates in jouw mailbox