Een Brussels bierke voor ne lekkere stoofpot!

Brasserie de le Senne

Een Brussels bierke voor ne lekkere stoofpot!

Om een lekker stoofpotje te kunnen maken ben ik op zoek naar een echt brussels bierke. Zoals jullie al eens eerder gelezen hebben is bier niet mijn favoriete drank maar ben ik wel gespecialiseerd in goede hulplijnen! Vandaag heet mijn hulplijn ‘Valérie’ van ‘Bazaar Trottoir’. Bij Valérie kun je terecht voor rondleidingen door Brussel. Neen, geen saaie, emotie loze rondleidingen zoals je er overal kunt boeken maar een rondleiding met verhaal, thema, power,… interessante rondleidingen met andere woorden. Zo heeft Bazaar Trottoir bijvoorbeeld de ‘GRL PWR’, een rondleiding waarbij ondernemende vrouwen met een eigen project in de kijker worden gezet of ‘Brassen in Brussel’ waarbij Brussels bier en de brouwerijen in de kijker worden gezet. En daarvoor heb ik bij Valérie aangeklopt, om samen het perfecte biertje te kiezen om een lekker potje stoofvlees te maken! Er zijn heel wat mogelijkheden zoals brouwerij Cantillon waar de lekkerste Geuze wordt gebrouwen in het centrum van Brussel, maar helaas gesloten vandaag dus gaan we voor een andere optie. Het wordt Brasserie de la ‘Seine’… www.brasseriedelasenne.be Vreemd vind ik dat toch dat een Brusselse brouwerij verwijst naar een Franse rivier, maar alles kan en alles mag. Het feit dat mijn Frans wel ‘ca va’ is maar niet ‘bien’ heeft hier ook iets mee te maken! Eens ik op het terras van de brasserie zit zie ik op de glazen ‘Senne’ staan, niet veel letters verschil met de Seine maar toch een kleine aarderijkskundige dwaling van mij. Brasserie de la Senne staat natuurlijk voor de Zenne die door Brussel stroomt. Sorry Brusselaars, sorry! Ik zit dus met Valérie rustig op het terras van Brasserie de la Senne in het zonnetje als ik haar vraag of een rondleiding in de brouwerij mogelijk is. Ze zegt dat Yvan De Baets juist achter me staat, hij is de eigenaar en kloppend hart van deze brouwerij, en dat ik het best aan hem vraag. In mijn ‘rol’ van gastvrouw van ‘Diner met StreeK’ durf ik veel en dus trek ik snel mijn stoute schoenen aan en vraag ik een  rondleiding! Yvan is gecharmeerd door ‘Diner met StreeK’ en wil graag tijd voor ons maken. Glas leegdrinken en naar binnen!

De brouwerij is in 2020 in zijn nieuwe gebouwen nabij de site van Tour & Taxi getrokken. Een volledig nieuw gebouw dat met veel zorg voor duurzaamheid is rechtgetrokken. Op een zonnige dag als vandaag draait de brouwerij zelfs volledig op eigen opgewekte energie! Top vind ik dat. Maar ‘Brasserie de la Senne’ bestaat natuurlijk al langer dan 2020. Het was in 2003 dat Yves er van overtuigd  was dat hij zelf een lekker Brussels bier kon brouwen. Yves wil het zelf allemaal in de hand hebben; de juiste keuze van het hop, de gist die wordt gebruikt, de speciaal door hem ontworpen ‘gist-tanken’ om de gist optimaal zijn werk te laten doen, de structuur van het gebouw, de opslag van het bier,… over alles denkt Yves na in functie van zijn bier. De liefde voor zijn product, voor zijn vak zijn heel groot en dat merk je voortdurend als je hem hoort vertellen tijdens de rondleiding en dat proef je ook in het bier van Brasserie de la Senne. Dat laatste heb ik van horen zeggen, maar ik weet dat Valérie wel iets kent van een goed bierke dus geloof ik haar op haar woord!
Samen met Yves bespreken we welk bier het best geschikt is voor in het stoofvlees én om erbij te drinken en belanden samen bij Stouterik. Stouterik is een klassieke “Dry Stout” volgens de Ierse traditie, gemakkelijk om te drinken, maar met een eigen karakter. Van kleur is het diep zwart met een robijn nuance. De gebrande koffie-accenten bepalen haar persoonlijkheid, gebalanceerd in de mond door een zacht romig karakter. Haar structuur wordt vervolledigd door een fijne bitterheid, met een droge en verbazend verfrissende finale.

Plots verneem ik via een hulplijn van Valérie dat bier niet helemaal Erhan’s favoriete drank is… liever ‘korten drank’. Maar daar heeft Brasserie de la Senne ook een oplossing voor. De  ‘overblijfselen’ na het brouwproces kunnen nog nuttig gebruikt worden. Met alchohol kun je alchohol stoken! Een bevriende brouwerij doet de destilatie van de ‘overschotten’ waaruit een nieuwe ‘korte drank’ ontstaat; ‘Esprit de la Senne’. Hopelijk kan ik Erhan hiermee aangenaam verrassen!

Bij deze wil ik Valérie nog eens bedanken voor mijn zoektocht naar een Brussels bierke! Merci Valérie! En als je Brussel eens door een andere bril wil bekijken, ook al ben je er van overtuigd dat je Brussel goed kent, neem dan eens een kijkje op de website www.bazaartrottoir.be en boek gewoon een rondleiding! Ik wil samen met Valérie nog wel eens op ontdekking in Brussel!

Ontvang updates in jouw mailbox