Pulled pork op sterren niveau

Broodje pullen pork met rode kool

Pulled pork op sterren niveau

Als ik Pascal laat weten wat het hoofdgerecht zal zijn krijg ik niet onmiddellijk reactie; geen nieuws, goed nieuws betekent dit voor mij en ik ga aan de slag. Ik heb nog nooit pulled pork gemaakt dus gaan we dit wel eerst even testen. Een vriendin gaf me een heel goed recept, iets dat ze ergens op een papiertje had gekrabbeld omdat ze het had gekregen van ik weet niet wie maar het was zo lekker. Omdat ik altijd nieuwsgierig ben ga ik ook eens op zoek op het wereld wijde web naar wat andere chefs te zeggen hebben over pulled pork. Ik moet dan ook heel hard lachen als ik het recept zie van Jeroen Meus, het is juist hetzelfde als ik kreeg van mijn vriendin… Jeroen blijft de basis voor de thuis kok zeker!
Ok, ik ga dus aan de slag met het recept van Joke en Jeroen. Als basis neem ik spiering en geen schouderstuk van het varken. Spiering is nog iets vettiger en zal dus minder snel droog worden tijdens dat het 4u in de oven zit.

Mijn huisgenoten beginnen al raar te kijken als ik de marinade maak en ook appelsap en whisky in de braadslede giet. Ik heb thuis goei eters als het allemaal maar niet te gek en te experimenteel is. Gewaagd avond eten dus die pulled pork. Ik zal mijn best moeten doen om te scoren… Na 4 uur haal ik het vlees uit de oven en merk ik dat het toch dat het redelijk droog is, daar zal ik iets aan moeten doen de volgende keer. Ik trek het zachte vlees met twee vorken uiteen en krijg mooi draadjesvlees. Maar helaas is het geheel te droog en zit de smaak dus niet goed. Mijn man laat me subtiel maar daarom niet minder duidelijk weten dat dit niet zijn ding is en dat ik het nooit meer moet maken.
Ik analiseer het gerecht en zal opnieuw aan de slag moeten.

Maar eerst heb ik andere plannen, ik ga naar jaarlijkse gewoonte een weekendje genieten in Maastricht. We hebben een lekkere cadeaubon gekregen om onszelf culinair te laten verwennen bij ‘Tout a fait’ een restaurant dat, zeer terecht, een glanzende Michelin ster op zijn palmares mag zetten.
Nadat we aan tafel zitten en een aperitief hebben mogen ontvangen brengt de chef zelf ons enkel amuses om de avond goed in te zetten! En je geloofd het of niet, als laatste hapje krijgen we ‘een krokantje met pulled pork’. Ik zie mijn man met zijn ogen draaien maar hij eet het toch op… ja dit is minder droog en goed gekruid! Zo kan het wel. Al geloof ik nooit dat hij een grote fan zal worden.

Ok, beter afgekruid dus en meer vocht. Ik laat het vlees een nacht liggen in de marinade en tijdens het bakken mag het deksel op de pot blijven staan gedurende de hele baktijd in plaats van de halve baktijd. Op hoop van zegen dat dit de juiste versie wordt!

En dan krijg ik een berichtje van Pascal! ‘Hoi Leen, in verband met het hoofdgerecht… die pulled pork is in orde hoor. Doe maar, ik heb er vertrouwen in.’ Gelukkig!

Als ik de pot met vlees bij Pascal uit de oven haal om het vlees in draadje te trekken voel ik veel nieuwsgierige ogen kijken. Met het openen van de pot vult de keuken zich met een heerlijk geur van goed gekruid vlees, ik voel de goesting om te proeven. Ik snij de verse broodjes open, leg er wat rode kool en spruitjes sla op, dan een schepje pulled pork en werk af met een honing mosterd dressing. Als iedereen zijn portie heeft gekregen is het voor het eerst die avond stil, of toch zo stil als het kan zijn met 5 vrouwen rond de tafel. Goed teken voor de chef denk ik altijd. En een vraag naar een tweede portie bevestigd dit alleen maar.

Ontvang updates in jouw mailbox