Shakshuka met wat? Zoete aardappelen… van Ottolenghi weleenswaar!

Shakshuka van zoete aardappel - Ottolenghi

Shakshuka met wat? Zoete aardappelen…

Voor mijn Arabisch buffet voor Riadh wou ik ook graag een shakshuka maken maar het was nog niet het seizoen van de tomaten. Dus kon ik tomaten uit één of ander ver zonnig land nemen of moest ik een goed alternatief zoeken.
Aangezien ik niet zo zot ben van ‘groenten uit een ver land’ ben ik voor een, hopelijk, goed alternatief gegaan.
Een shakshuka van zoete aardappelen naar een recept van de grote Yotam Ottolenghi, dat was een goed alternatief!
Ja, een kwestie van de lat hoog genoeg te leggen om mijn gasten niet te ontgoochelen zeker…

Voor mijn vertrek naar Riadh maak ik thuis al de ‘mis en place’ klaar zodat ik in de keuken van mijn gast enkel nog moet afwerken, fine tunen, presenteren en genieten.
Wanneer Riadh mijn voorbereidingen ziet en vraagt wat ik ga maken vertel ik heel enthousiast over de shakshuka van zoete aardappel. De reactie van Riadh ‘Daar heb ik nog nooit van gehoord…’ geeft me niet onmiddellijk een enthousiast gevoel. Maar als ik mijn doosjes open doe, de pannen op het vuur zet en de zoete aardappelpuree in de pan laat opwarmen komen de geuren beginnen het beste van zichzelf te geven hoor ik Riadh plots zeggen: ‘De geur is veelbelovend!’ Yes, ik ga ervoor.
Nu nog een paar eitjes breken ik de pan, afwerken met sriracha boter en gekonfijte uienringen en we kunnen aan tafel.

Een recept maken van meester chef Ottolenghi was een klein risico maar ik ben blij dat ik het genomen heb.

Ik deel graag zijn recept met jullie en ik kan alleen maar zeggen: ‘Overtuig jezelf met deze verrassende versie van shakshuka, kruid naar eigen smaak en geniet van de eerste tot de laatste hap van een vleugje Arabische keuken vol Belgische producten.’

Recept shakshuka van zoete aardappel

Ingrediënten:
0.5 kg zoete aardappels, met de schil, schoongeborsteld
1/2de  kleine rode ui, in dunne ringen (100 g)
1 el citroensap
1.5 el olijfolie
15o gram rijpe cheddar, grof geraspt
3 tenen knoflook, fijngehakt of geraspt
1 tl komijnzaad, grof gekneusd in een vijzel met een stamper
4  middelgrote eieren
25 gram ongezouten boter
3⁄4 el srirachasaus
2 el verse korianderblaadjes, met wat steeltjes eraan
zout en zwarte peper

Bereiding:

Verhit de oven tot 200 °C.
Prik de zoete aardappels in met een vork (8-10 keer) en leg ze op een  met bakpapier beklede bakplaat. Pof ze 45-50 minuten in de oven, tot ze gaar en zacht zijn. Zet ze opzij om ze af te laten koelen en schakel de oventemperatuur naar 180 °C.
Meng intussen in een kleine schaal de ui met 1 eetlepel citroensap en een snuf zout en zet opzij om ze te marineren.
Trek de schillen van de gare aardappels af en scheur ze in stukjes van grofweg 4 cm. Doe het aardappelvruchtvlees in een grote schaal en zet opzij. Leg de schillen weer op de bakplaat en schep er 1 eetlepel olie, ¼ theelepel zout en royaal versgemalen peper door.  Bak de aardappelschillen 8 minuten in de oven tot ze mooi van kleur zijn en krokant worden. Zet ze opzij om af te koelen en ze nog krokanter te laten worden.
Prak met een vork het aardappelvruchtvlees glad, voeg de cheddar, knoflook, komijn, nog 1 eetlepel olie, de overgebleven eetlepel citroensap, 1 theelepel zout en royaal versgemalen peper toe en meng alles goed.
Giet de overgebleven eetlepel olie in een grote pan waarvoor je een passend deksel heeft. Schep het aardappelpureemengsel in de pan en strijk het met een eetlepel gelijkmatig uit. Zet de pan op halfhoog tot hoog vuur en laat de puree circa 7 minuten bakken tot de onderkant begint te kleuren.
Zet het vuur nu halfhoog en druk met de bolle kant van een lepel acht holletjes in de aardappelpuree, breek in elk ervan een ei. Bestrooi alles licht met zout en peper,  zet het deksel op de pan en bak de shaksuka 4 a 5 minuten, beweeg de pan nu licht tot de eiwitten gestold en de dooiers nog vloeibaar zijn.
Smelt de boter met de sriracha in een kleine pan en zet hem op halfhoog vuur tot de boter is gesmolten, blijf voortdurend roeren tot het een emulsie is. Haal de pan van het vuur voor de boter gaat borrelen – het is niet de bedoeling dat hij schift.
Schep de srirachaboter over de eieren en strooi een flinke handvol knapperige aardappelschillen, de helft van de gemarineerde uien en alle korianderblaadjes over de shaksuka.
Serveer hem meteen, met de overgebleven aardappelschillen en gemarineerde uien erbij.

 

Ontvang updates in jouw mailbox