Tomaten in al zijn smaken en geuren!

Cathérine

Tomaten in al zijn smaken en geuren!

Het is gelukt! Cathérine en ik hebben een datum gevonden waarop we alle twee beschikbaar zijn, we hebben alle twee zelfs een hele dag tijd om rustig te eten, babbelen, foto’s te maken en te genieten.

Ik vertrek thuis al vroeg met mijn potten en pannen in de auto geladen om via enkele leveranciers bij Cathérine terecht te komen. Eerst ga ik in Duffel langs Vegobel www.vegobel.be voor lekkere verse kruiden, dan passeer ik nog bij Marja van Den Boschkant in Vremde voor overheerlijke verse tomaten en dan ben ik klaar om naar Cathérine te gaan.

De eerste keer dat ik Cathérine sprak vertelde ze me ook dat ze heel graag lekker gaat eten. Dat moet niet altijd in een chique zaak zijn, eenvoudig lekker is zeker ook ok! Maar als ik de dag voor mijn vertrek een post op instagram zie dat Cathérine lekker is gaan eten in ‘De schone van Boskoop met Chef-kok Wouter Keersmaekers in Boechout’ breekt het koud zweet me toch al een beetje uit. Ik reageer snel op haar instagram ‘Morgen zal het iets eenvoudiger zijn vrees ik maar ik beloof dat de smaken goed zullen zitten!’ Een mens kan zijn best maar doen.

Voor Cathérine ben ik op zoek gegaan naar een zuiders tomaten gerechtje en ben uitgekomen bij Caponata. Ergens in mijn kookboeken vond ik een versie van Sergio Herman en daar heb ik me aan gewaagd. Een beetje aanpassen naar ingrediënten van bij ons en we hadden een ‘Diner met StreeK versie van Caponata’. Caponata is een typisch Siciliaans groentengerecht waar tomaten, aubergines, courgetten en kruiden centraal staan. De dag ervoor heb ik dit groentenstoofpotje al thuis gemaakt zodat de smaken zich goed konden prijs geven! Voor deze versie ben ik bij mijn groentenboer in de straat langs geweest om tomaten en aubergines recht van de plant te plukken.De courgetten komen uit mijne hof! Maar ik wou ook graag een voorgerechtje met tomaten voorzien. Om de tomaat in al zijn glorie te tonen heb ik een voorgerechtje met fijn gesneden tomaatjes in combinatie met aardbeien uit Hoogstraten, vers kaas met kruiden én tomaten sorbet.

Ik bel rond half twaalf aan bij Cathérine en ze komt met een brede glimlach open doen. ‘Fijn dat je er bent!’ En na de eerste vragen als ‘hoe gaat het, goed gevonden, kan ik helpen,…’ volgt er zoals meestal ‘Wat gaan we eten?’. Dat is een vraag die me heel vaak wordt gesteld. Op een dag als vandaag is dat heerlijk want je menu zit in je hoofd, hebt lekkere verse ingrediënten bij en vooral, je hebt tijd. Op een weekdag om 18u als je thuis komt van je werk en er staat een ongeduldige tiener met veel honger op jou te wachten is deze vraag niet altijd wat je graag wil horen maar dat is nu niet het geval! We gaan genieten.

Ik installeer me in de keuken en Cathérine houdt me goed in de gaten! Niet bang dat ik iets verkeerd doe in haar keuken, wel ‘bang’ om iets te missen en straks niet helemaal mee te zijn met het verhaal. Eerst heb ik de diepvries nodig voor mijn tomaten granité, dat vindt Cathérine al een hele grote verrassing en wordt nog enthousiaster. Als ik haar dan de tomaatjes van ‘Marja’ laat proeven gaat ze overstag: ‘Er zijn echt lekkere tomaten in België, zelfs in Boechout!’ Opdracht geslaagd! Of het eerste deel toch al, nu moet is er nog iets lekker mee maken.

Voor het voorgerecht snij ik tomaatjes, van elke soort die ik bij heb enkele  om het smaakpallet zo groot mogelijk te maken, in stukjes net zoals de aardbeien. Ik leg de ‘rode vruchten’ samen op een bedje van gesissileerde sla. Ik snipper peterselie en basilicum, roer die onder de verse kaas en kruid af met peper en zout. Vervolgens leg ik wat tomaten granité op de sla, daarop wat verse kaas met kruiden en dan nog een beetje tomaten granité. Nog een keertje met de pepermolen erover en afwerken met enkele mooie blaadjes basilicum en klaar is het voorgerecht!

Cathérine is onder de indruk! Joepie! ‘Een combinatie die ik nog nooit heb geprobeert maar het ziet er al goed uit! Mag ik proeven?’ ‘Ja graag, daarom ben ik hier’ antwoord ik met enige trots. Het is vooral de veelzijdigheid van de tomaten die ik wou laten zien en dat is gelukt. We zetten ons samen aan tafel en genieten van dit tomaten voorgerechtje met véél StreeK! Tomaten uit Boechout, Kruiden uit Duffel, aardbeien uit Hoogstraten, sla uit mijne hof en verse kaas van De Melkerhei in Linter. Heerlijk.

Ontvang updates in jouw mailbox