Kruiden, kruiden en nog eens kruiden!

Verse kruiden

Kruiden, kruiden en nog eens kruiden!

Wat maakt een gerecht echt lekker? Wat tilt je gerecht naar een hoger niveau? Wat maakt een mooie culinaire foto nog mooier? Wat maakt je gerecht af? Kruiden! Kruiden! Kruiden! Niet alleen peper en zout, al is dat wel de basis, maar alle soorten kruiden! Vers en gedroogd, lekker van bij ons of helemaal uit het  Oosten! Soms heb je er niet veel van nodig, een kleine toets die je gerecht op smaak brengt en een andere keer zijn kruiden niet alleen de afwerking maar ook de basis van je gerecht! Heerlijk geurende plantjes die je keuken vullen met een aroma waar je honger en vooral veel goesting van krijgt!

Ik plant al jaren kruiden in mijn tuin en vind het heerlijk om juist voor het serveren nog even met mijn schaartje naar buiten te lopen om de laatste ‘finishing touch’ uit den hof te knippen!

In Duffel staan er enkele hele grote serres die heerlijk geuren naar alle kruiden die je je maar kunt bedenken. Het is bij het bedrijf Vegobel, www.vegobel.be waar je heel veel kruiden in potjes kunt vinden, waar ik moet zijn voor de afwerking van mijn tomaten menu. Vegobel is hofleverancier van heel wat supermarkten en restaurants! Ze leveren alle mogelijke kruiden, biologisch geteeld, in potjes aan iedereen die wil! Eigenlijk is het niet de bedoeling dat je als particulier je kruiden bij Vegobel gaat kopen, maar ze vonden ‘Diner met StreeK’ zo’n smakelijk project dat ik zeker eens een bezoekje mocht brengen aan hun serres.

Als ik binnen kom bij Vegobel dan komen de heerlijke aroma’s al naar mij toe nog voor ik goed en wel de deur van de receptie heb open gedaan. Zelf ben ik geen bureau-mens, ik moet kunnen bewegen en creatief bezig zijn, maar als ik dan toch een hele dag op een stoel zou moeten zitten zou ik dat wel graag hier doen! Altijd met je hoofd in een wolk van heerlijk geurende kruiden! Maar ik hou het toch bij mijn creatieve job en ga op zoek naar iemand die me wat meer uitleg kan geven. Mevrouw Katrien Nelissen, HR verantwoordelijke van Vegobel komt naar me toe en neemt me mee naar de grote serres waar de kruiden weelderig groeien. Het zijn lange loopbanden waar allemaal potjes op staan. Links lijken het potjes te zijn met enkel aarde maar recht staan mooie kruiden. De loopband loopt stilletjes vooruit, de snelheid is afhankelijk van het groeiproces, en als de potjes rechts aankomen zijn ze kaar voor verkoop! Een simpel maar goed systeem! Bij Vegobel kun je meer dan 50 verse kruiden vinden. Niet alle kruiden heben dezelfde oplage. Soms zijn er ook restaurants die een specifiek kruid willen en dan kunnen ze dat vragen bij Vegobel en in de mate van het mogelijke kweken ze dat kruid dan op. Vegobel werd meer dan 20 jaar geleden opgericht door drie broers. ‘Van in de tijd dat basilicum nog in een glazen potje zat en enkel gedroogd te vinden was’ zegt Katrien. ‘Daar hebben we wel verandering in weten brengen. Verse kruiden zijn voor iedereen haalbaar geworden, in elk seizoen, altijd vers én bio!’ Katrien is terecht trots op Vegobel. Op de vraag of ze graag kookt antwoordt ze bevestigend: ‘Ja, ik kook graag en regematig. Dat moeten geen gastronomische gerechten zijn maar wat ik wel weet is dat alles er beter, mooier én vooral lekkerder uit ziet als je je bord afwerkt met wat verse kruiden! Een blaadje munt op een ijsje met vers fruit geeft toch veel meer goesting! En wat basilicum versnipperen over een tomaten slaatje doet je al onmiddellijk honger krijgen…’ Als culinair stylist én kok kan ik dat alleen maar beamen. ‘Wat ga je klaar maken voor Cathérine?’ wil Katrien nog graag weten. ‘Carponata, en Siciliaans tomaten gerecht met veel kruiden’, zeg ik haar! ‘Heerlijk, ik wou dat ik erbij kon zijn! En onzekruiden gaan je gerecht helemaal af maken! Geef me zeker het recept eens door!’ ‘Doe ik Katrien, beloofd!’

Ik neem alle kruiden samen en ga naar mijn auto. Ik zeg nog goeie dag tegen Katrien en stap mijn auto in en dan overvalt me al de heerlijke geur! Misschien moet ik wel altijd verse kruiden in mijn auto zetten…

Ontvang updates in jouw mailbox