Lekkere tomaten voor Cathérine

Marja den Boschkant

Lekkere tomaten voor Cathérine

In Vlaams-Brabant weet ik ondertussen wel mijn weg naar heel veel verschillende leveranciers van lokale producten en streek specialiteiten, maar nu begint mijn zoektocht in Antwerpen. Helaas hebben niet alle provincies een website als www.straffestreek.be waarin alle lokale en streekproducten zijn terug te vinden, dus gaan we op een andere manier op zoek naar lekkere Antwerpse tomaten voor Cathérine. Via ‘Boeren en Buren’ kom je al een heel eind op weg… maar ook met ‘Mister Google’ ontdek je tal van pareltjes!

In de provincie Antwerpen zijn er heel veel groenten telers. In de meeste gevallen zijn dat hele grote familiebedrijven die samenwerken met supermarktketens of met bedrijven als Bell’Ortha. Heel goed , want op die manier belanden onze Belgische groenten via de ‘korte keten’ in de supermarkt en zo op ons bord. Maar de meeste van deze bedrijven hebben ook ‘een klein winkeltje’, een tafeltje bij de ingang of gewoon een kast vol lekkere groenten op het bedrijf waar je zelf je lekkers kunt kiezen. Op deze manier kunnen de buren meegenieten van de groententeelt! Het was een beetje als een speld in een hooiberg zoeken, een tomatenteler in de buurt van Cathérine waar zij straks ook haar sappige rijpe tomaten kan komen kopen. Maar wie zoekt die vindt!
Toevallig had ik me rond die periode ingeschreven voor een workshop ‘keramiek’ bij Marjan Devillers, MaDe Keramiek in Boechout, www.madekeramiek.be. Ik wou bij Marjan graag borden kopen om te gebruiken bij Cathérine en zo kwam ik dus voor het eerst in mijn leven in Boechout terecht. We zaten gezellig rond een tafel bij Marjan met onze handen in de klei toen ik vroeg of er iemand toevallig een tomaten teler in de buurt kende. ‘Ja’, zei één van de dames uit Boechout, ‘voor lekkere tomaten rechtstreeks uit de serre moet je bij Marja van Den Boschkant zijn in Vremde. Het is een groot bedrijf maar je kunt er particulier ook terecht voor alles wat die dag in de aanbieding is.’

Ok, een dag later belde ik naar ‘Den Boschkant’ en kreeg ik Marja zelf aan de telefoon. Met veel trots vertelde Marja mij dat hun tomaten in samenwerking met Bell ’Ortha in de supermarkten van heel België terecht komen. Op mijn vraag of ze ook particulier verkocht antwoordde zei ‘Ja, voor de buren en passanten, maar wij hebben geen grote winkel bij de serre. Maar kom gerust eens langs dan kun je het zien én kan je straks Cathérine overtuigen dat er zeker lekkere Belgische tomaten zijn, zelfs vlak bij haar in de buurt!’

Zo gezegd zo gedaan. Op de dag van mijn afspraak met Cathérine ging ik eerst langs bij Marja. Ik ging een voorgerechtje maken waarbij ik verschillende verse tomaten klein versneed samen met aardbeien. Het receptje volgt later nog!

Als ik naar Den Boschkant reed merkte ik dat ze niet de enige groeten telers zijn in de streek. Overal zie je grote glazen huizen vol lekkers, ik voelde me een beetje zoals hans en grietje bij hun peperkoeken huisje… geef mij maar groentjes in plaats van peperkoek en snoep!

Toen ik bij Marja aan kwam zag ik dat ik niet de enige bezoeker was, dit was echt dé tomatenwinkel van de buurt! En gelijk hebben ze. Ik nam van elke soort die er in de aanbieding was een bakje mee om een mooie verscheidenheid aan smaken te verkrijgen in mijn voorgerecht. ‘Hier komen alleen de buren, maar ze kopen goed!’ zei Marja. ‘Sommige kopen wel 200kg om in te maken voor de hele familie, of andere komen gewoon elke dag voor pluk verse tomaten op hun bord. Zeg maar tegen Cathérine dat ze ook eens moet komen, we zullen ze wel overtuigen dat er lekkere tomaten zijn in België!’

Met mijn bakjes tomaten onder de arm en een missie, Cathérine ‘overtuigen van de goede smaak’ rijker vertrok ik naar Cathérine. Toen ik even later bij Cathérine in de keuken stond liet ze aar oog onmiddellijk vallen op de bakjes tomaten… ‘Proef maar, en overtuig jezelf!’ zei ik. En mijn missie was al geslaagd! Cathérine was overtuigt en ik had mijn punten als kok al een beetje verdient nog voor ik ook maar iets gedaan had! Heerlijk toch, werken met goeie producten!

Ontvang updates in jouw mailbox