Vlaamse winterkost voor Pascal Braekman

Pascal Braekman

Vlaamse winterkost voor Pascal Braekman

Het ene moment ben je bezig met een heel leuk culinair project, zit je in de tuin bij An Reymen samen te genieten van een lekkere lunch en het andere moment ontploft je agenda en moet je alle afspraken verzetten.

Deze zomer heb ik gelogeerd in de bekendste bak-tent van Vlaanderen om de hobby-bakkers van Bake-Off Vlaanderen te begeleiden tijdens hun grootste bak avontuur.
Ondertussen konden jullie allemaal mee genieten van Bake Off Vlaanderen op TV en heb ik weer een beetje tijd om achter mijn fornuis te gaan staan en samen met bekend Vlaanderen te lunchen.

An Reymen heeft me naar 2 hele fijne kandidaten doorgestuurd maar zover zijn we nog niet!
Eerst kwam als zeer aangename verrassing Pascal Braekman op mijn pad. Dé klankman van Vlaanderen die iedereen kent. Hij reist met Tom Waes de wereld rond, volgde de strijd Wauters versus Waes vanop de eerste rij en is kind aan huis bij de Planckaerts. Daarnaast is hij, niet verwonderlijk, achter de schermen ook de knuffelbeer van de productie!

De communicatie met Pascal verloopt altijd met wat grappen, versprekingen worden uitvergroot, misverstanden gecreëerd en veel lachen maar altijd wel met respect.

Ik had al gehoord dat Pascal zot is van witte pens en van rode kool maar als ik hem spreek laat hij onmiddellijk weten dat dat juist is maar niet met elkaar gecombineerd. Pensen moeten met appelmoes en rode kool met spek ofzo. ‘Maar doe maar wat’ zegt Pascal, ‘Ik eet ongeveer alles graag. Ik ben ook zot van spruitjes, van gewoon goed eten in het algemeen eigenlijk. Maar gene zalm, daar pas ik voor, maar verder maak maar iets lekker klaar, ge hebt daar meer ervaring mee dan ik dus dat komt wel goed!’.

Als we dan een datum afspreken vraagt hij of het een probleem is als er nog wat vrienden zullen bij zijn. Neen zeker, hoe meer zielen hoe meer vreugde! Ik heb de indruk dat Pascal ook leeft van mensen om zich heen, vriendschappen zijn als eten en drinken voor hem, noodzakelijk in het leven. En net zoals je best voor goede vrienden gaat, ga je ook best voor goed eten. Niks gek maar wel goed! Op de avond zelf zitten we met 6 aan tafel, Pascal en 5 vrouwen. Heerlijk vindt hij dat! 5 vrouwen met een eigen karakter en een stem. De stilte is ver zoek die avond maar de sfeer zit meteen goed!

Voor Pascal kook ik dan ook graag goeie Vlaamse kost, beetje gepimpt maar niet te gek. Pulled pork, een hippe naam voor traag gegaard varkensvlees, met een salade van rode kool en spruitjes in een lekkere marinade, samen op een vers broodje met een mosterd honing dressing. Klinkt goed, niet?

Omdat Pascal ook aangaf zot te zijn van witte pensen maak ik nog een hapje van witte pens, kort gebakken appel en peperkoek.
Om Pascal zijn Vlaams winter menu compleet te maken heb ik nog een appel crumble gemaakt van Belgische stoofappels gecombineerd met speculaas ijs.

Ik kijk er naar uit!

Ontvang updates in jouw mailbox