Ik had ook nog een dessertje beloofd!

Advocaat

Ik had ook nog een dessertje beloofd!

Cathérine Vandoorne had me gezegd ‘Ann is ne goeie eter, die kan ook wel een dessertje aan.’ Dus zorg ik naast een voor- en hoofdgerecht ook voor een lekker dessertje.

Om in het thema te blijven van Ann en haar toppers pasta, groenten en room niet uit het oog te verliezen, heb ik zelf vanille roomijs gedraaid. Omdat gewoon roomijs wel lekker maar toch ook maar gewoon roomijs is heb ik nog een potje lekkere advocaat gemaakt. Jenever van de stokerij uit de buurt, eitjes van de buurman zijn kippen, wat pure alcohol, suiker, gecondenseerde melk en vanille en we kunnen aan de slag.

Vroeger vroeg ik me af wat die gele dikke saus bij de ijscrème was. Ik zag de fles bij mijn bomma op tafel staan maar dat was verboden terrein voor de kleinkinderen. Als we dan eindelijk groot genoeg waren om een lepeltje gele saus te proeven viel de smaak alleen maar tegen! Het was straf en de smaak bleef te lang in onze slokdarm hangen, prikkelde vies en deed ons allemaal gekke bekken trekken. Die vieze smaak bleek dus jenever te zijn. Niet dat ik ondertussen een jenever fan ben geworden maar verwerkt in bv advocaat kan ik de smaak echt appreciëren, zeker met als tegenhanger een vers gedraaid bolleke vanille ijs.

En ook Ann denkt er zo over. Als ware Limburgers zouden we jenever hoog in ons vaandel moeten dragen. En in deze advocaat komt dat Limburg zijn zeker naar boven!

Heerlijke afsluiter voor Ann. Beetje straf maar dat mag wel. Advocaat is niet om met hele soeplepels naar binnen te spelen, het is eerder om met een dessertlepeltje kleine hapjes te snoepen uit een glaasje of om je bolletje roomijs af te werken met een vleugje likeur.

Het was gezellig bij Ann. Bij Ann binnenkomen is een beetje als thuis komen, niet teveel poespas, altijd welkom om gewoon jezelf te zijn.

En als ik nu naar Ann luister op de radio komt er dikwijls een glimlach op mijn lippen. Ze zegt wat ze denkt, soms zelfs sneller dan ze denkt maar wel eerlijk en oprecht. Als het over eten gaat wil ze zeker luisteren maar vooral proeven, genieten en laten weten dat het lekker is, ten minste als ze het zelf niet heeft klaargemaakt!

Merci Ann, voor de gastvrijheid en om gewoon jezelf te zijn!

Om jullie ook nog te laten meegenieten van ons dessert geef ik met alle plezier het recept van de verse advocaat.

Ingrediënten:
20gr alcohol van +90°
220ml ongesuikerde gecondenseerde melk
6 eierdooiers
1 vanille stokje
175gr suiker
200ml jenever (meer of minder naar smaak!)

Bereiding:
Giet de gecondenseerde melk in een kleine kookpot. Snij het vanille stokje in de lengte in 2, schraap de zaadjes los en leg de zaadjes en de stokjes in de melk. Breng naar het kookpunt, haal van het vuur.
Mix de eierdooiers samen met de suiker licht wit schuimig. Voeg een beetje warme gecondenseerde melk toe aan de suiker en giet dan het eigeelmengsel in de kookpot met de warme gecondenseerde melk. Roer goed door.
Voeg ook de jenever en de alcohol toe en zet op een klein vuur tot alles wat indikt.
Haal de kookpot van het vuur en zet in ijskoud water om zo snel mogelijk af te koelen zodat de eieren niet verder garen.
Als alles wat afgekoeld is doe je de advocaat in een flesje en zet je hem in de ijskast.
De advocaat zal nu nog wat indikken en is dan klaar voor gebruik!

Ontvang updates in jouw mailbox