‘Wat gaan we eten?’

Exotische markt Antwerpen

‘Wat gaan we eten?’

De vraag die mij het meeste wordt gesteld na ‘Hoe gaat het met jou?’ is zonder enige twijfel ‘Wat gaan we eten?’. Thuis al heel wat jaren door man en kind, als mijn mama een feestje geeft en een ‘tweede’ opinie nodig heeft voor haar menu, op het werk als er wat restjes zijn en ik een beetje extra tijd heb om collega’s te verwennen… en nu ook door mijn StreeK gasten. Het opzet was om het lievelingsgerecht van mijn gasten klaar te maken, maar al een paar keer kreeg ik een lievelingsingrediënt waar ik creatief mee mag zijn of verschillende lievelingsgerechten waaruit ik mocht kiezen.

Met als gevolg dat niet elke gast weet wat ik ga klaar maken en dus ook heel snel dé vraag komt ‘Wat gaan we eten?’.

Astrid Stockman heeft me twee gerechten gegeven die ze graag eet; Chili con carne en Malanzane. Net als ik probeert Astrid haar koolhydraten te beperken dus ga ik voor de minste koolhydraten, en voor het gerechtje dat mijn eigen voorkeur draagt, Melanzane.

Een Italiaans gerecht, heel eenvoudig maar zo lekker. Zeker als je het kunt klaarmaken met top ingrediënten. Naar die ingrediënten moest ik op zoek gaan in het centrum van Antwerpen want daar woont Astrid. Deze keer ben ik niet op zoek gegaan lokale telers maar wel naar de lokale markt. Er zijn wel meerdere markten in Antwerpen maar nadat ik me bij de stad en wat vrienden had bevraagd viel mijn keuze op de exotische markt. Niet helemaal de juiste naam voor een project rond streekproducten maar dat leg ik even naast mij neer. Je vindt er het lekkerste van Antwerpen uitgebreid met goede producten van ver en dichtbij. Elke zaterdag kun je je tussen 8u en 16u laten verleiden door alles wat lekker is om mee te nemen of om daar gezellig op te eten.

Rond 11u kom ik aan op een zonovergoten Theaterplein. De eerste flessen cava zijn al ontkurkt op de terrasjes, mensen lopen vrolijk door elkaar en achter elk kraampje staat er een enthousiaste marktkramer zijn lekkers aan te prijzen. Op deze zonnige herfstdag waarop de maskers sinds lang weer thuis mogen blijven lijkt iedereen gewoon gelukkig te zijn, gelukkig om samen te kunnen klinken, gelukkig omdat de zon schijnt en ik ben gelukkig met al dat lekkers om me heen! Ik voel, ik ruik, ik proef gewoon dat het weer een mooi verhaal wordt voor Diner met StreeK. Astrid liet me naar Antwerpen komen en daar ben ik nu al blij mee!

Mijn dochter is er bij en we lopen eerste even rond om de sfeer op te snuiven. Al heel snel komt ‘Kijk daar mama, dat is lekker’ en ‘Staat dat ook niet op je lijstje mama?’. Inderdaad, mijn boodschappenlijstje. Als ik ergens ben waar ik de horeca  of de markt niet zo goed ken neem ik de andere bezoekers als leidraad. Ik schuif aan bij de drukste kraampjes en neem plaats op de drukste terrasjes. Ook hier volg ik mijn eigen regel. Kaas koop ik bij een kraampje waar ik een nummertje moet trekken en even moet aanschuiven maar het loont! Super lekkere verse mozzarella en burrata heb ik kunnen kopen. Mijn groentjes koop ik op het zicht, ze moeten er goed uit zien maar dat is geen probleem. Dan nog wat nootjes en ik heb ongeveer alles bij elkaar voor Astrid. Maar nu ik hier toch ben neem ik ook nog wat mee voor mezelf, om vanavond niet te moeten koken én toch lekker te eten… en dan is het tijd voor een lekker glaasje in de zon! Heerlijk genieten is dit. Als mijn lunch maandag bij Astrid even zorgeloos en zonnig verloopt gaan we alle twee zeer tevreden zijn denk ik. Met onze boodschappen in de koeltas trekken we nog even de stad in voor een fijn moeder – dochter winkelmomentje en dan richting huis. Onderweg ben ik nog steeds aan het denken welk voorgerechtje ik wil maken voor Astrid maar het komt maar niet. In mijn hoofd komen allerlei Italiaanse voorgerechten voorbij en dan weet ik het… het worden bruchetta’s. Heerlijke broodjes met tomaten salsa. Maar ik ga keto notenbroodjes maken met tomaten salsa, eens zo lekker en zonder koolhydraden, daar worden zowel Astrid als ik blij van denk ik, hoop ik…

Ontvang updates in jouw mailbox