Zelf pasta maken, eenvoudig lekker!

Verse ravioli

Zelf pasta maken, eenvoudig lekker!

Ik weet niet hoe het komt maar als mensen denken aan ‘zelf past maken’ denken ze spontaan ook aan uren in de keuken staan, een vuile keuken, veel werk en wat nog meer! Maar dat is natuurlijk niet helemaal waar. Zelf pasta maken is niet moeilijk en duurt ook niet lang. Maar de saus erbij maken, of de vulling erbij en de tijd om alles te laten rusten en op te kuisen, ja dat alles samen neemt wel wat tijd in beslag maar het is toch zo lekker!

Dus het eerste ingrediënt dat je nodig hebt om verse pasta te maken is ‘tijd’. Als je dat niet hebt kies je best voor een goed alternatief zoals verse pasta van bij ‘den Italiaan’.

Naast tijd is bloem natuurlijk hét belangrijkste ingrediënt. Welke bloem is het beste? In Italië wordt voornamelijk ‘00’ bloem gebruikt en die gebruik ik ook meestal voor pizza én voor pasta. Maar voor Diner met StreeK wil ik graag een tarwe of volkoren bloem gebruiken uit Vlaams-Brabant en zo kom ik terecht bij Molens Vanden Bempt uit Sint-Joris-Weert.
Belangrijk is dat je je bloem goed zeeft zodat er zekers geen sprake is van klonters in je deeg!

Met wat eieren, een beetje olijfolie en wat zout er nog bij heb je al alle ingrediënten voor een heerlijke pasta samen. Een bergje bloem maken op je werkblad, een kuiltje erin daarin doe je de rest van je ingrediënten. Probeer voorzichtig alles te mengen, je zult zien dat je een beetje een vulkaan krijgt die overloopt, maar na verloop van tijd krijg je toch iets wat op een vast deeg lijkt. Kneed het deeg dan nog zo’n 10minuten verder tot je een mooi vast deeg hebt en dan rust! Tempo, tempo, tempo, geef het deeg ‘Italiaanse tijd’, tempo! Zeker 30min in plastiek folie in de ijskast, maar het is geen probleem als je een wijntje meer drinkt en je laat je deeg nog iets langer rusten… Jij rust, het deeg rust! Dan neem je het deeg uit de ijskast en rol je het flinterdun om er dan spaghetti, linguine, ravioli, of iets anders lekkers van te maken! Zie je, het is best eenvoudig om zelf pasta te maken. Probeer het niet in 30min maar neem en geef je pasta tijd!

Hierbij geef ik je graag nog even de ingrediënten en de bereidingswijze om zelf heerlijk verse pasta te maken! Succes!

Verse ravioli of andere pasta
Ingrediënten:
Witte tarwe pasta       of volkoren pasta
100gr witte bloem      of 140gr volkoren bloem en 25gr witte bloem
1 ei                               of 2 eieren
1/2de el olijfolie           of 1el olijfolie
zout                             zout

Bereiding:

Zeef de bloem en maak er een bergje mee op je werkblad. Maak een kuiltje in het bergje en leg het ei/ de eieren erin. Giet er ook de olijfolie in en het zout. Meng nu voorzichtig het bloem met de vloeistof en kneed het dan (+/-10min) tot een glad deeg. Draai het deeg in plastiek folie en leg het minstens 30min. in de ijskast.
Haal het deeg uit de folie en rol het heel dun. Dit kan met een deegroller maar het gemakkelijkste is om een pasta machine te gebruiken.
Voor ravioli rol je het pastadeeg zeer dun uit in twee gelijke lappen. Spuit dan een toefje vulling (een recept naar keuze) op de eerste lap deeg.
Doe dit in rijen en laat telkens zo’n 3 à 4cm ruimte tussen elke portie van de vulling.
Leg de tweede lap deeg bovenop de eerst en druk deze voorzichtig aan, in het bijzonder rond de hoopjes vulling. Daar mogen geen luchtbellen in achterblijven. Snij het deeg met de vulling in identieke vierkantjes van ongeveer 5×5 cm. Gebruik hiervoor een pastasnijder met een gekarteld wiel.
Je kunt de ravioli onmiddellijk koken. Als je de ravioli wilt bewaren leg ze dan naast elkaar op een bakplaat met bakpapier in de diepvries. Als ze helemaal bevroren zijn kun je ze samen in een doosje steken om ze later klaar te maken.

Ontvang updates in jouw mailbox