Bloem vers van de molen bij Vanden Bempt!

Molens Vanden Bempt

Bloem vers van de molen bij Vanden Bempt!

Pasta, broccoli, zalm en champignons, dat zijn de hoofdingrediënten die Kirsten Simons me had doorgegeven voor haar lievelingsgerecht.

Pasta én zalm vond zij niet echt ingrediënten met streek, maar ik zei dat dat geen probleem was, nu moet ik dat nog waar maken natuurlijk… Kirsten is van Korbeel-Lo, Vlaams-Brabant. Dat is nog een beetje ‘mijne coté’ dus neem ik nog even een kijkje op dé streek website van Vlaams-Brabant www.straffestreek.be om te zien wat voor lekkers ik kan klaarmaken voor Kirsten.

In Oud-Heverlee nabij Leuven vind je ‘Molens Vanden Bempt’ waar ze verschillende soorten ‘bloem’ verkopen voor brood, banket én natuurlijk ook voor pasta. Vanden Bempt verkoopt aan groothandelaars zoals bakkers maar ook particulieren zijn er meer dan welkom. De verkoop aan particulieren is altijd al goed geweest maar sinds corona is de verkoop spectaculair gestegen. Plots ging iedereen aan het bakken én was de bloem in de supermarkt uitverkocht… dan was de weg naar Vanden Bempt heel snel gevonden! Wil jij ook graag kennis maken met ‘Molens Vanden Bempt’ en zelf lekkere bloem kopen bij de molenaar zelf, kijk dan vlug even op de site www.molens-vandenbempt.be

Molens Vanden Bempt bestaat al heel vele jaren, in de geschiedenisboeken is er in de 12de eeuw al sprake van een molen in de regio rond ‘Leuven’. Het is midden de 20ste eeuw dat de familie Weckhuysen, schoonfamilie van Vanden Bempt en huidige eigenaars, in beeld komen. Vandaag staat vader Luc Weckhuysen nog steeds aan het hoofd van de molen maar zijn zonen staan klaar om in zijn voetsporen te treden.
Vol passie en goesting vertelt Luc Weckhuysen mij hoe de geschiedenis van de molen in elkaar zit, hoe de molen meer dan eens gered is van zijn ondergang en hoe Luc zeer strijdvaardig is om zijn molen niet ten onder te laten gaan aan de grote industriële opgang. Een goed product, de juiste tarwe, vers, de juiste grootte en kwaliteit daar staat molen Vanden Bempt voor met Luc Weckhuysen op kop!

Ik vroeg advies betreft bloem om pasta te maken. Ze hadden wel een alternatief op het gekende ‘00bloem’, typisch Italiaanse bloem voor pasta te maken. Deze hebben ze zelf niet in hun eigen gamma, maar het alternatief is een ingevoerd product. Omdat ik echt iets ‘met StreeK’ wou ging ik voor de ‘gewone’ tarwebloem. Het zou natuurlijk net iets te eenvoudig zijn om enkel met ‘witte’ pasta te werken dus kies ik ook voor ‘volkoren bloem’. Ik wil een ravioli maken en heb thuis al een kleine test gedaan. Ik laat een foto van het resultaat zien een de molenaar zelf, Luc, en hij geeft me complimenten over het mooie resultaat. ‘Dat is wel een zeer mooie gladde pasta die je daar hebt gemaakt’ zegt Luc. Altijd fijn zo’n mooie woorden! ‘Doe maar voort zoals je bezig bent, dan komt dat zeker goed!’

En dat zullen we dan maar doen. Een ravioli van witte en bruine pasta, dat wordt het! Nu een gepaste vulling zoeken én ook nog ergens een stukje zalm scoren!

 

In een volgende post geef ik je graag het recept mee voor een lekkere pasta, de basis voor ravioli en alle andere lekkere pasta!

Ontvang updates in jouw mailbox