Gegratineerde asperges in ham met mozzarella

Gegratineerde asperges

Gegratineerde asperges in ham met mozzarella

Ingrediënten:
2 bussels asperges
2 bussels waterkers
3 eieren
150ml room
150gr geraspte mozzarella kaas van Vache Bleue
8 sneetjes gedroogde ham (type seano, parma,…)
Nootmuskaat, peper en zout

Bereiding:
Spoel de asperges onder koud water. Schil de aspreges en snij het harde uiteinde af. Hou de schillen bij en breng ze aan de kook in een kookpot waar de asperges inpassen. Doe een klein beetje zout in het water. Laat het water met de schillen even doorkoken zodat de schillen hun smaak goed afgeven. Leg de geschilde asperges in het kookwater en laat ze 7min koken. Schep ze na 7min, voel eerst even of ze gaar zijn, uit het kookvocht en spoel ze even onder koud water om het kookproces te stoppen. Haal ook de schillen uit het kookwater maar giet het kookwater niet weg!

Maak de waterkerscoulis. Spoel de waterkers proper, verwijder de harde steeltjes en hou enkele blaadjes appart voor de afwerking. Leg de waterkers in het kookvocht van de asperges, laat het nog eens opkoken en haal de waterkers uit het kookvocht, giet het kookvocht nog niet weg! Mix de waterkers samen met 100ml kookvocht fijn. Voeg de room, 3 eierdooiers en de helft van de geraspte mozzarella toe en roer nog eens goed door. Kruid naar smak met peper. Je kunt eventueel nog wat zout toevoegen maar de ham is al heel gezouten dus niet teveel!

Rol nu de asperges in de 8 sneetjes ham. Leg de aspergerolletjes in de ovenschotel en overgiet met de waterkerssaus. Strooi de rest van de geraspte mozzarella over de asperges en zet enkele minuutjes onder de grill tot de kaas mooi gesmolten is en goud begint te kleuren. Dien onmiddellijk op met een stukje brood en een seizoensslaatje.