Steak Tartaar

Steak Tartaar

Steak Tartaar

Ingrediënten:

Voor de steak tartaar en frietjes:
250gr pelé royal ‘West-Vlaams Rood Rund’ van Koedalhof in Jezus-Eik
1 eierdooier van ‘bij de boer’
2kl mosterd van ‘De ster’
2kl verse mayonaise
1el versnippere sjalot
1,5el versnipperde peterselie
1kl versneden kappertjes
3 kleine versneden augurkjes
Worcestersaus
Tabasco
500gr bintje aardappelen van ‘bij de boer’
Peper & zout

Voor de salade met vinegrette:
1 eierdooier van ‘bij de boer’
40gr mosterd van ‘De ster’
2el dragonazijn
Scheutje water
arachide olie
verse kropsla van de boer
sjalot
bieslook
peper & zout

Bereiding:
Schil de aardappelen, spoel ze af, dep ze droog en snij er dikke frietjes van. Bak de frietjes een eerste keer voor op 170°. Haal ze uit het vet als ze zacht zijn maar nog niet doorbakken.
Maak nu de vinegrette voor bij de salade. Doe de eierdooier, de mosterd, de dragonazijn, een scheutje water, peper, zout en wat arachideolie in een maatbeker. Begin te mixen en voeg zachtjes nog wat arachide olie toe tot je een mooie gladde, vloeibare vinegrette hebt.
Was de salade en zwier droog of laat uitlekken.
Snij het vlees klein. Eerst snij je het vlees in dunnen repen, dan in kleine blokjes en dan hak je het vlees heel fijn. Wanneer het vlees fijgehakt is zet je het onmiddellijk in de ijskast (of in een kom au bain-marie op ijsblokjes).
Voor de saus bij het vlees meng je de eierdooier met de mosterd, de verse mayonaise, de sjalot, de peterselie, de kappertjes en de augurkjes. Doe er flink wat worcestersaus en tabasco bij en kruid af met peper en zout.
Meng nu de vinegrette onder de salade met wat bieslook en een fijn gesnipperd sjalotje.
Bak de frietjes een tweede keer af tot ze goudgeel, krokant zijn. Haal ze uit het vet en laat ze uitlekken op een keukenpapier. Doe de frietjes in een kommetje en doe er een snuifje zut over.
Meng de saus onder het fijngehakt vlees en leg het in een serveerring op het bord. Werk het vlees of met een draai van de pepermolen en een snuifje grof zout. Leg ook wat salade op het bord. Serveer het onmiddellijk met de warme frietjes en verse mayonaise.

Smakelijk!