Recept: Linguini met pittige tomatensaus en lasagna van gegrilde zuiderse groenten

Gegrilde zalm Bio-Planet
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email
Share on print

Ingrediënten:

  • ½ aubergine
  • ½ courgette
  • 4 worteltjes
  • 100 gr spinazie
  • 2 dikke trostomaatjes
  • 1 ajuin
  • 2 rijpe tomaten
  • 1 teentje look
  • 1 chili peper
  • Verse tijm en verse oregano
  • 1 bouquet (garni laurier, tijm, peterseliestengels)
  • 400 gr Italiaanse kruidenmix
  • 300 gr passata
  • 2 dl witte wijn ‘Roodeberg’
  • 75gr geraspte mozzarella
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze:

Snij de courgette, de aubergine en de wortelen in dunne schijfjes. Zet het water op en laat de wortelen 5 min koken tot ze half gaar zijn. Doe alle groentenschijfjes per soort in een kom en meng er olijfolie, per, grof zout en verse tijm onder. Stoof de groenteschijfjes aan in en pan tot ze half gaar zijn. Leg ze na het stoven op een keukenpapier. Bak de spinazie kort aan in een pan met olijfolie en fijn gesnipperde loo. Laat de spinazie goed uitdruppen en knijp er eventueel het overtollige vocht uit.  Emondeer en ontpit de 2 trostomaten en snij ze in 4.

Maak nu, op een bakpapier, mooie groententorentje met behulp van een uitsteekring. Eerst een schijfje aubergine, dan courgette, schijfjes wortel en spinazie. Herhaal dit nogmaals en leg dan een kwartje trostomaat op. Zet de groentenlasagne nu 10 min in de oven (180°), bestrooi de lasagne dan met de geraspte mozzarella en zet het nog 5 min onder de grill.

Maak ondertussen de tomatensaus. Snij de ajuin grof en stoof hem aan in olijfolie samen met de fijngesnipperde look. Als de ajuin glazig is voeg je de fijngesneden chilipeper erbij. Spoel de tomaten onder stromend water, snij in grote stukken en voeg ze bij de stoofpot. leg ook de ‘bouquet garni’ mee in de pot. Zet het op zacht vuur met deksel en roer regelmatig om. Schenk na 10min de witte wijn bij de kruidige tomaten en laat de saus nog zo’n 10min stoven zonder deksel. Voeg dan de tomatenstukjes en de passaat toe, roer goed om en laat de saus nog een kwartiertje verder pruttelen met het deksel terug op de pot. Daarna haal je de bouqet garni uit de pot en mix je de saus glad en kruid naar smaak met peper en zout.

Kook de pasta gaar, giet af en meng er 1/3de van de tomatensaus onder.

Bestrijk het bord met lepel pittige tomatensaus. Zet op elk bord 2 groenten lasagnes en een torentje pasta. Lepel nog een klein beetje saus over de past en werk het bord af met verse oregano.