Een ‘Prinske’ voor Lennart

Prins Van Horne

Een ‘Prinske’ voor Lennart

Drank voor bij een steak tartaar? Iets met een zuurtje dus! Deze keer wilde ik voor bier gaan, daar kon ik Lennart wel mee bekoren dacht ik. Verse tartaar met warme frietjes, daar kan een frisse pint wel een goede aanvulling bij zijn. Het wordt een gerechtje dat helemaal niet op mijn lijf geschreven staat, naast weinig vlees heb ik ook helemaal geen connectie met bier, maar dat is niet wat telt! Ik ga geen uitdaging uit de weg dus ook deze niet! In de druivenstreek wordt er wel wat gebrouwen maar het bier dat in Overijse dat een rijke geschiedenis met zich meedraagt kon ik toch moeilijk links laten liggen. ‘Prins van Horne’. Een bier dat wordt gebrouwen door brouwerij ‘vreyheydscamme’ kent een lang traditie in Overijse. Sinds de 17de eeuw werd dit bier al gebrouwen maar het kende vele hindernissen op zijn parcour gedurende de jaren.

In 2012 vatten vijf vrienden het plan op om de rijke brouwtraditie van Overijse nieuw leven in te blazen. De vereniging “Vryheytscamme” werd opgericht. De bedoeling was om de rijke, lokale biertraditie in stand te houden en te promoten. Dat wilden ze doen door kennis op te bouwen over het bierbrouwen, brouwerijen te bezoeken, bierproeverijen te organiseren, zelf bier te brouwen, eigen recepten te ontwikkelen en de lokale bier- en brouwerijgeschiedenis van de Druivenstreek te bestuderen. Elke hobby heeft zo zijn voor- en nadelen! Na tal van proefbrouwsels was de biervereniging in 2014 klaar met een eerste eigen recept. Dat viel zo goed in de smaak dat er beslist werd om dat bier op grotere schaal te laten brouwen: de Prins van Horne was geboren!

Prins van Horne is een amberkleurige tripel van hoge gisting op basis van 3 moutsoorten, 2 hoppen, haver, water en gist met hergisting op de fles.
Het bier heeft zijn naam te danken aan Ambrosius van Horne. De familie van Horne leverde de eerste prinsen van de Vryheyt (ander woord voor gemeente) Overijse in de 17e eeuw. Deze historische figuur bleek bovendien niet onbeschreven, vandaar zijn “incognito” afbeelding op het etiket.

De brouwerij heeft momenteel 3 biersoorten in de aanbieding maar ‘de Prins’ is wel het paradepaardje van de familie!

Lennart kon zijn ‘prinske’ wel smaken bij de tartaar! Het was inderdaad het ‘zuurtje’ dat het gerecht helemaal af maakte! Een frisse volle smaak van het bier ging goed in contrast met de iet wat vettige, zoute smaak van de tartaar met frietjes. Punten voor mij, al zeg ik het zelf… maar dat mag ook wel eens denk ik soms.

Maar proef zelf ook eens van dit streekproduct! Je kunt zelf je pintjes bestellen via de website www.vryheytscamme.be en geniet zelf van een fris pintje!

 

 

 

Ontvang updates in jouw mailbox