Koken in de tuin van Lennart

Leen kookt

Koken in de tuin van Lennart

Lennart Segers is een journalist bij Radio 2 Vlaams-Brabant en geen onbekende in Overijse. Als er iets te doen is, is Lennart ook van de partij.  Meestal van voor op het podium, als presentator, praat hij hele Druivenfeesten aan elkaar. Daan of Will Tura aankondigen, Code 3090 aan elkaar praten, op zoek gaan naar een druivenkoningin of druivenambassadeur, Lennart heeft het al allemaal beleefd van op de eerste rij. En zo hebben we elkaar leren kennen, op het podium van de druivenfeesten toen Lennart mijn naam af riep als druivenambassadeur voor 2018-2019.

Maar nu moest ik dus bij Lennart gaan koken. Van zijn instagram profiel kun je wel afleiden dat Lennart en lekker eten twee goede vrienden zijn. Sarah had ook heel wat reclame voor mij gemaakt dus wist ik dat hij wel enige verwachtingen had.
We zijn nog steeds niet van Corona verlost dus moest ook nu ons diner buiten plaatsvinden. Lennart had in zijn voortuin, want daar staat de zon ’s middags juist goed, de tafel voor twee gedekt en dan was het aan mij. Ik had thuis mijn ‘mis en place’ goed voorbereid maar het vlees wou ik toch ter plaatse snijden. Niet alleen om te laten zien dat ik het zelf zou snijden en het niet zou laten doen, neen het staat ook iets beter als je gast ziet wat er met zijn eten gebeurd. Steak tartaar snijden buiten in het zonneke in een mooi decor met een gast die veel  ‘goesting’ heeft, ja zo slecht is mijn job niet hoor!

Tartaar snijden, sausje erbij, hand gesneden frietjes bakken en afwerken met verse salade recht van’t veld! Nog een beetje mayonaise met eitjes van Sven zijn kippekes en Lennart kon genieten van zijn lievelingsgerecht: Handgesneden steak tartaar met verse frietjes, salade en heel veel streek! Hij vond het heerlijk! Fijn om te zien hoe je iemand kan laten genieten van relatief kleine dingen. De streekproducten zijn groots van smaak, vol karakter en hebben relatief weinig nodig om goed te smaken.
Lennart is zelf een ‘fan’ van streekproducten. Als journalist is hij dan ook al bij heel wat boeren en telers gepasseerd om ze ‘in the picture’ te zetten. Ik weet nog dat hij ‘de Melkerhei’ uit Linter uitriep tot ‘winnaar’ in een wedstrijd van de week van de korte keten. Zo heb ik ook de Melkerhei leren kennen. Ik kan alleen maar toejuichen dat Lennart deze producenten ten gepaste tijden in de kijker zet.

Toen ik vroeg aan Lennart wat hij graag zou eten moest hij even nadenken maar toen zei hij: ’Ik weet niet waarom maar ik hou van de combinatie warm en koud, rauw en gegaard. Zoals dus rauwe steak tartaar met gebakken frietjes. Maar op zijn lijstje van ‘top menu’s staat bv ook gebakken niertjes met rauw witloof, of gerijpte kaas op een vers natuurbrood met een beetje boter en zwarte koffie, of rauwe zalm met peper, zout, olijfolie en spuitwater… Maar Lennart zijn lijstje van ‘lievelingsgerechten’ is redelijk uitgebreid… ook kaastaart uit Hoeilaart met ‘mandjeskaas’ en appels van de boerderij uit Sint-Joris-Winge. Ja, zoals je leest weet hij wel wat lekker is die Lennart.
Op mijn vraag wat voor hem ‘culinaire verwennerij’ betekent antwoordde hij niet met een gerecht maar met een ‘manier’ van tafelen. ‘Lang aan tafel zitten, in goed gezelschap, graag met veel kleine porties die van tijd tot tijd worden opgediend om rustig te genieten van veel smaken en ondertussen heerlijk te babbelen over van alles en niks.’
Ik denk, ik hoop tenminste, dat mijn steak met StreeK voor Lennart een culinaire verwennerij was. Rustig lekker eten, mooi kader en hopelijk goed gezelschap… Ik vond het in elk geval een fijne middaglunch!
Nu ben ik benieuwd naar wie Lennart mij zal doorsturen… Hij wil nog even nadenken aan wie hij mij ‘cadeau gaat geven’ zoals Lennart het zo mooi zegt!

Ontvang updates in jouw mailbox