Friet Stoofvlees AUB!
Voor Erhan Dimirci maakte ik met veel plezier een heerlijke ‘friet stoofvlees’ klaar met al het lekkers dat we in onze hoofdstad kunnen vinden.
Zoals ik al eens vertelde woon ik niet zo ver van Brussel maar ga ik veel te weinig op bezoek in deze bruisende culinaire metropool. Dikke merci aan Erhan om mij op pad te sturen door Brussel! Ik heb vlees gekocht in ‘Den abbatoir’, ben een terraske gaan doen bij ‘Brasserie de la Senne’ waar ik een ‘goe bierke’ kocht voor het stoofvlees én ik heb ne toffe brusselse ket leren kennen die heerlijke sausjes maakt voor Brussels Ketjep!
Mijn verhalen over deze lekkere uitstapjes hebben jullie al gekregen maar ik had het recept ook nog beloofd en dat deel ik ook graag met jullie!
Ingrediënten:
1 grote ui (van de foodmet bij den abbaoir)
750gr rundsvlees (van de foodmet bij den abbaoir)
1 stouterik (van Brasserie de la Senne)
1 bruine boterham
1el mostoed (van Brussels Ketjep)
1el Luikse siroop (als je het graag wat zoeter hebt)
Enkele takje tijm
2 blaadjes laurier
Enkele peterseliestengels
Peper en zout
1,5kg frietaardappelen (van de foodmet bij den abbaoir)
Ketjep, mayo, dallas, brava’s,… heel veel saus van Brussels Ketjep
1 tomaat
Enkele blaadjes sla
Bereiding:
Pel de uien en snipper ze grof.
Smelt een klontje boter in een stoofpot en stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken. Haal de uien uit de pot en smelt weer een klontje boter in de stoofpot. Schroei de stukken vlees toe in de stoofpot, tot ze een goudbruin korstje hebben. Zorg dat je vlees plaats heeft in de pot om te bakken, een grote hoeveelheid vlees bak je het best in meerdere keren.
Haal het vlees uit de pot en schenk het bier in de pot om het aanbaksel van het vlees los te weken. Roer alle aanbaksels van het vlees los, terwijl het bier aan de kook gebracht wordt.
Zodra het bier kookt, haal je de pot even van het vuur en voeg je het vlees en de uien erbij. Bind enkele blaadjes laurier, een paar takjes verse tijm en enkele peterseliestengels samen met een eindje keukentouw en leg het bij het vlees.
Besmeer de bruine boterham royaal met de mostoed en leg de boterham in de pot, bovenop het vlees, met de besmeerde zijde naar onder.
Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Laat het deksel en beetje open zodat het bier een beetje kan inkoken. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is. Op het einde roer je de siroop nog door het stoofvlees en kruid je het naar smaak af met peper en zout.
Schil ondertussen de aardappelen, spoel ze af onder water en droog ze af. Snij de aardappelen in frietjes. Bak ze voor een eerste keer op 160° tot ze zacht zijn.
Was je sla en snij je tomaat in stukjes! Ook heel lekker met wat witloof erbij maar dat was nu even niet het seizoen dus heb ik sla met tomaat als alternatief gekozen.
Als het stoofvlees klaar is bak je de frietjes, juist voor het opdienen, voor een tweede keer op 180° tot ze knapperig goudgeel zijn.
Zoals bij zoveel stoofpotjes smaken ze veel lekkerder als ze een nachtje hebben kunnen rusten en de smaken goed tot z’n recht zijn kunnen komen! Heerlijk om bv in’t weekend te maken en op maandag na een eerste werkdag toch te kunnen genieten van ‘weekend eten’ zonder veel moeite!
Erhan heeft voor zijn friet stoofvlees ook niet veel moeite moeten doen, het was met veel plezier dat ik het werk op mij nam! De energie die in zijn keuken hing kwam wel van hem en daar heb ik ook van genoten!
Merci Erhan! Stuur me maar door naar een volgende gast… benieuw bij wie ik nu op bezoek mag gaan! Jij ook?