Een lunch met kaas, pit én een snuifje zon!
We – Myriam van Hap & Tap, mijn volgende gast, en ik – zijn samen op stap geweest naar The Little Cheese Farm. En nu is het aan mij: een menu samenstellen waar kaas de rode draad vormt. Maar het mag geen klassieke kaasplank worden waarbij alle andere ingrediënten overbodig lijken.
Als Myriam stilvalt weet je dat het lekker is!
Eerst de aperitief:
Dat blijkt verrassend eenvoudig. Kaasmaker Victor heeft me een Merx Landloperke meegegeven: een kaas met een lopende textuur en een pittig karakter.
Ken je dat idee van een camembert op de barbecue leggen, opensnijden en dan uitlepelen met een lekker stukje brood?
Vandaag geen camembert dus, maar het Merx Landloperke.
Heerlijk! zeggen we in koor wanneer ik het ‘dekseltje’ van de kaas afsnijd en we er een stuk notenbrood in doppen.
Het is even stil aan tafel. De smaken ontploffen in onze mond en we genieten met volle teugen.
Het brood heb ik zelf gebakken, maar de verdienste van deze stilte is toch vooral toe te schrijven aan die heerlijke kaas.
Ja, als je Myriam stil krijgt aan tafel, dan heb je écht iets lekkers geserveerd!
Hopelijk vallen ook de volgende gangen, waar ik iets meer de hand in heb, even goed in de smaak.
Het voorgerecht
Ik ben al de hele week bezig met testen en voorbereiden voor deze lunch.
Als voorgerecht had ik een kaaskroket voorzien. Geen klassieke versie met Zwitserse kazen, maar eentje gevuld met Lotenhulle Furie: een halfharde kaas met een jasje van kruidige hitte. Ze doet de smaakpapillen ontvlammen en komt behoorlijk pittig uit de hoek.
Door ook de korst mee te verwerken in de vulling, krijg je een extra pikante toets. Niet té overheersend, maar ook zeker niet voor zij die al beginnen zweten van een paprika.
Maar Myriam draait haar hand niet om voor wat pit, en ze geniet met volle teugen.
Ik serveer de kaaskroket met een slaatje van peterselie en dragon – de perfecte, zachte tegenhanger voor de scherpe kaas – en een stukje gegrilde citroen, dat voor een fris zuurtje zorgt.
Iets pittigs, iets zuurs, een snuifje zout en een zachte basis: dat zijn volgens mij de juiste ingrediënten voor een geslaagde kaaskroket.
Myriam is het helemaal met me eens.
Een vrijdag om van te dromen
Ze laat zich de lunch welgevallen: voetjes onder tafel, in de zon toekijken hoe iemand anders je lunch klaarmaakt, en ondertussen babbelen over alles wat lekker is, over een boek dat in de maak is, over van alles en nog wat.
Hoe heerlijk kan een vrijdagmiddag zijn?
Tel daar nog de heerlijke limonades bij op die Myriam had meegebracht om ons te laven, en je snapt: soms is het leven gewoonweg perfect.
Zoals het de gewoonte is bij deze foodblog, geef ik graag ook de recepten nog mee:
Aperitief
Ingrediënten:
- 1 Merx Landloperke van The Little Cheese Farm
Voor het notenbrood (een recept van Pascale Naessens, naar mijn hand gezet):
- 100 g pecannoten
- 60 g lijnzaad
- 60 g pompoenzaad
- 60 g sesamzaadjes
- 60 g maanzaad
- 100 g paranoten
- 100 g walnoten
- 5 (kleine) eieren
- 1 tl oregano
- 1 tl tijm
- peper en een beetje grof zout
- 200 g volle room
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Hak de noten grof – of niet, als je dat liever hebt. Meng alle ingrediënten goed door elkaar.
Bekleed een bakvorm met bakpapier en giet het beslag erin.
Plaats 30 tot 40 minuten in de oven.
Schenk iets lekker uit om te drinken en geniet van dit heerlijk én eenvoudig aperiteif!
Voorgerecht:
Pittige kaaskroket met kruidige salade (voor 4 personen)
Ingrediënten
Voor de vulling:
- 50 g boter
- 55 g bloem
- 250 ml volle melk
- 1 eidooier
- 40 ml volle room
- 2 geweekte gelatineblaadjes
- 90 g Lotenhulle Furie (in kleine stukjes gesneden)
- peper, zout, nootmuskaat
Voor de korst:
- 75 g bloem
- 2 eieren
- 75 g panko en/of paneermeel
- peper en zout
- neutrale olie
Bereiding:
Maak een roux door de boter te smelten en de bloem er al roerend aan toe te voegen. Laat de roux even uitdrogen op het vuur, voeg daarna de melk toe en breng al roerend aan de kook.
Meng intussen de room met de eidooier en zet even opzij. Week de gelatine in koud water.
Haal zodra de saus kookt de pan van het vuur en roer er de uitgeknepen gelatineblaadjes door.
Voeg de kaas toe en kruid af met peper, zout en nootmuskaat.
Roer tot slot het room-eimengsel erdoor. Zet de pan nog even kort op het vuur zodat de kaas goed smelt en de binding perfect is – laat het mengsel niet meer koken!
Vet een schaal in met neutrale olie en giet het kaasmengsel erin, ongeveer 2 cm dik.
Druk een vel plasticfolie op het oppervlak om uitdrogen te voorkomen.
Laat minstens 12 uur rusten in de koelkast.
Bedek een snijplank met bakpapier en draai de schaal met het kaasmengsel om op het bakpapier. Bestrooi licht met bloem.
Bereid drie kommetjes: één met bloem, één met losgeklopte eieren, en één met panko of paneermeel.
Haal elk stukje vulling eerst door de bloem, dan door het ei en vervolgens door de panko.
Leg de kaaskroketten op een bord en laat ze nog minstens een uur opstijven in de koelkast.
Bak de kaaskroketten in de friteuse op 175 °C.
Was de kruiden en hak ze grof. Snijd de citroen in vieren en bak die kort aan in een grillpan.
Serveer de kaaskroketten op een bedje van kruidensalade en werk af met de gegrilde citroenpartjes.
Hopelijk smaakt deze kaaskroket jullie even goed als bij Myriam en mij! Smakelijk!