Met 2 bier madammen aan de keukentafel!

Biermadammen

Met 2 bier madammen aan de keukentafel!

De eerste stap om de juiste bapas te maken is natuurlijk bier proeven!
Klinkt geweldig voor vele maar niet echt voor mij. Maar ik stel me helemaal open voor nieuwe smaken en geuren dus we gaan ervoor.
Valérie van Bazaar trottoir heeft biersommelier ‘Charlotte’ voor mij kunnen strikken. Ik moest enkel beloven dat ze mee mocht op bezoek bij Franky… geen probleem, fijn gezelschap is altijd welkom!
Valére en Charlotte, 2 zeer enthousiaste madammen staan op een zondagmorgen, ja wat een top moment om bier te proeven, voor mijn deur. Het is net echt… het bier is koud gezet, de glazen staan te blinken en de ‘proefformulieren’ worden bovengehaald. Ik doe het eerste flesje bier open, the great white, en hoor binnen de seconden al bier temen waarvan ik het noorden kwijt geraak… hoppig, soorten mout, mondgevoel, en meer van dat. Voor mij smaakt dit vooral bitter met een tinteling die onmiddellijk naar mijn kaken gaat. Als ik het probeer uit te leggen zeggen de dames samen ‘Ja, dat is het inderdaad wat de hoppigheid van dit bier doet…’ ooit word ik een pro! Ik hoor ook dingen als ‘Franky mag trots zijn op dit bier’ en ‘Ja, ne witte van Hoegaarden maar met meer power!’ en ik ga ervan uit dat dit allemaal positieve signalen zijn. Ik laat de madammen nog even proeven, discussiëren en noteren en dan stel ik de vraag die al lang op mijn lippen brandt: ‘En welk eten zou hier lekker bij zijn?’. We proeven verschillende dingen: een ei, kaas, fruit en het ene past al veel beter dan het andere. Ik moet inderdaad toegeven dat als je het bier en bv kaas, de juiste dan, samen in je mond neemt dat de smaken wel gaan ‘blenden’. Voor ‘The great white’ ga ik gaan voor peer, blauwe kas en garnalen. ‘Kun je daar iets lekker mee maken Leen?’ vragen mijn dames. ‘Ik ga mijn best doen!’ antwoord ik maar snel…

Het tweede bier dat we opendoen is ‘The hopper – IPA’ Dit bier is nog ‘hoppiger’ dan het vorige en voor ik proef weet ik al dat dit mij niet zal kunnen bekoren. Hier ga ik iets zacht bij moeten serveren om in contrast te komen met de biersmaak. Yes, de bierdames geven me gelijk! Ik zei het, ooit word ik nog een pro… We denken aan vlees, varken ofzo of vis met room, iets vettig mag wel. Hier moet ik nog even over nadenken mar het komt goed. Ik heb genoeg info gekregen om mij aan het denken te zetten!

Ondertussen zijn we al de namiddag ingegaan, heb ik de kinderen naar de Chiro gestuurd terwijl ze me vreemd aankeken met een blik van ‘Bier proeven jij? Op een ochtend? En na de middag zijn jullie nog bezig?’ Ik kan ze gen ongelijk geven mar ze kennen ij ook en weten dat ik elke nieuwe uitdaging als een nieuwe kans zie dus kijken ze uiteindelijk niet meer vreemd op.

Het derde biertje gaat open, nu ja biertje… het is een zwaar fruitbier van 8% en dat kan al tellen natuurlijk. Dit bier, de ‘Turbeau Noir’ is het eerste bier uit Franky zijn assortiment en het meest gekende. Fruitbier heeft voor- en tegenstanders, en voor mij zitten 2 bierkenners die niet zo zot zijn van fruit bier. En nu moet ik bekennen dat als er nu een bierke is dat ik in de zomer wel kan smaken, het een fruitbier is. Ja, ne mens zit soms raar in elkaar.

Ik heb al een beetje culinaire ervaring en had zo’n voorgevoel dat chocolade wel eens een goede match zou zijn… En bingo! Mijn chocolade tarteletten met een toets van framboos was een schot in de roos, match made in haven volgens mijn bier team!

Nu kan mijn werk beginnen. Smaken op elkaar afstemmen en doseren. Receptjes uittesten, opzoeken en herwerken en toch af en toe een pintje drinken zeker om te weten of de smaken juist zijn.

Ontvang updates in jouw mailbox