Op bezoek bij een ‘Brussels Ketje’

Brussels Ketjep

Op bezoek bij een ‘Brussels Ketje’

Als je stoofvlees met frietjes moet maken mag mosterd en mayonaise niet ontbreken. Als je stoofvlees met frietjes moet maken voor een Brusselse ket met wat Limburgs én Turks bloed mag ‘Mostoed’ , ‘Mayo’ en ‘Brussels Ketjep’ niet ontbreken! Dus ben ik op bezoek gegaan bij een ondernemende Brusselse ‘Ket’ die de wereld van de ‘frietsauzen’ een paar jaar geleden even op zijn fundamenten deed daveren.

Een korte mail om ‘Diner met StreeK’ voor te stellen én de vraag om samen te werken voor een Diner met StreeK voor een brusselse ket, meer hadden ze bij Brussels Ketjep niet nodig om mij te contacteren. Net zoals ik hun verhaal een warm hart toe draag, dat zal je wel lezen verder in deze post, vonden zij ook mijn ‘diner verhaal’ de moeite waart om samen rond de tafel te gaan zitten.

Ik woon zelf in Vlaams-Brabant, in Overijse, de ‘Brusselse rand’ dus, maar eigenlijk kom ik heel weinig in Brussel, te weinig. Ketjep is gehuisvest in Oudergem aan de rand van Brussel, niet zo gek ver van Overijse. Met ‘Waze’ als beste vriend stapte ik in mijn auto en 15min later stond ik voor een rijhuis dat ik normaal gewoon zou voorbij lopen. Ik keek even door het raam en het leek alsof ik binnen keek in een metro station van Brussel. Even het huisnummer controleren maar ik was toch juist. Geen bel, geen receptie, gewoon de deur open doen en je staat binnen in een metro station waar 2 fijne dames me vriendelijk onthaalde aan een bureau dat schijnbaar in het midden van de Brusselse metro is geplaatst. Het hele huis baad in een ‘Brusselse sfeer’, hip, herkenbaar en heel gastvrij. Moest ik op zoek zijn naar werk, ik zou wel weten waar ik zou willen beginnen. Oja bij deze, ze zijn daar nog op zoek naar een vertegenwoordiger voor Vlaanderen! Bekijk zeker even hun website als je verveelt zit in je job en op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, maar dit ter zijde.

De sfeer die er hangt, het verhaal dat Brussels ketjep wil brengen zijn zo fijn gebracht, ik was onmiddellijk verkocht!

Nadat ik even had rondgekeken in de metro en het ketjup museum kwam de bezieler van het hele gebeuren erbij, ketje Sylvain. Hij vertelde het hele verhaal van het ontstaan van ‘Brussels Ketjup’; Sylvain vond dat Ketchup te zoet was én te weinig naar tomaten smaakte. Dus begon hij zelf met de ontwikkeling van een eigen ketchup. Na twee jaar wikken en wegen, proeven, testen, opnieuw beginnen en fine tuning werd ‘Brussels Ketjep’ geboren. Razend snel verspreidde de ketjep zich door Brussel en was er maar één vraag van de restauranthouders én klanten: ’Is er ook zo’n lekkere mayonaise?’. Ketje Sylvain voelde zich uitgedaagd en ging op zoek naar wat een mayonaise lekker maakt en hoe hij hem nog lekkerder kon maken. En zo ontstond de ‘Mayo’, ‘demanded by restaurants owners, recipe elected by the chefs and their staff’.

Elke saus heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen smaak en geschiedenis. Momenteel zijn er 6 sauzen in het assortiment; ‘Brussels Ketjep, Mayo, Mostoed, Dallas, Cowboy en 16-20’. Er is een nieuwe smaak op komst maar dat verhaal blijft nog even geheim…

Af en toe worden er ‘limited edition’ sauzen gemaakt bij een bepaalde gebeurtenis of op aanvraag. Zo is er bijvoorbeeld de saus ‘Mauve’, gemaakt voor voetbalclub Anderlecht.

Een ‘nieuwe saus’ begint altijd bij een nieuw verhaal en vise versa! Proef, smaak, geniet én overtuig jezelf van deze heerlijke, brusselse, lokale frietsauzen! Moet het nog gezegd: ‘Ik ben fan!’.

 

 

Ontvang updates in jouw mailbox