Recept: Cesar Salad met StreeK

Cesar Salad

Recept: Cesar Salad met StreeK

Hier gaan we dan, met veel plezier deel ik een eerste recept met veel StreeK met jullie!
Cesar Salad is een echte klassieker en het is natuurlijk niet de bedoeling om de basis aan te passen. Ik zou wel zot zijn om   deze klassieker te gaan herschrijven! Waarmee je deze salade wél lekkerder kunt maken, en niet alleen deze Cesar Salad maar al je gerechten, is door gebruik te maken van goeie producten, lekkere producten, ja hoor producten met veel StreeK!
Ik geef jullie graag nog even mee welke toppers ik voor mijn Cesar Salas heb ontdekt in Vlaams-Brabant!
De basis van een goeie mayonaise, is lekker mosterd. Ik ben mijn mosterd gaan halen bij de Ster in Lubbeek. Je kunt deze mosterd, gelukkig, in veel winkels kopen, kijk het zeker even na op www.de-ster.com.
Voor mijn zuivelproducten ga ik graag naar Monique van de Melkerhei. Hoe we elkaar hebben leren kennen is ook een leuk verhaal maar daar kom ik later nog wel eens op terug. Neem eens een kijkje op deze mooi site www.melkerhei.be voor verkooppunten of een bezoekje! En de Melkerhei levert ook op verschillende plaatsen via www.boerenenburen.be. Tot slot heb ik brood gekocht bij de ambachtelijke bakkerij Hans www.bakkerijhans.be uit Tielt-Winge.
Ja, ik heb wat kilometers gereden om deze salade samen te stellen maar dat is omdat ik ook echt op zoek ben gegaan bij de producten. Je vindt heel veel van deze streekproducten ook in lokale streekproductenwinkels of zoals ik al eerder heb vertelt via initiatieven zoals boeren en buren.
Heel veel succes met deze lekkere, al dan niet vegan, Cesar Salad! En laat me zeker weten als je het geprobeerd hebt met een mooie foto via Facebook of Instagram met de #dinermetstreek! Smakelijk alvast!

Cesar Salade

2 personen

Ingrediënten:
Romeinse sla (2 kleine pp of ½ grote)
1 bosje waterkers (Streekproduct van bij Walter in Huldenberg)
4 sneetjes brood  (Haksbergs bruintje van natuurbakkerij Hans)
200gr gekookte kikkererwten of 2 kippenbillen
Kokosolie of boter van de Melkerhei
Geraspte vegan cheese of Linterse Kassei van ‘de Melkerhei’
1el ras el hanout of kippenkruiden

Voor de dressing:
Vegan mayonaise (100ml soyamelk, 200ml zonnebloemolie, 1el mosterd van de ‘STER’, 1el appelazijn, peper en zout)
Zelfgemaakte mayonaise (200ml zonnebloemolie, 1el mosterd van de ‘STER’, 1 ei, peper ene zout)
1 teentje fijngesnipperde look
1el fijngesnipperde kappertjes
2el soyamelk of Engelse saus
Peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven op 180°.
Spoel de kikkererwten onderkoud water, laat ze uitlekken en dep ze droog. Meng 1 eetlepel kokosolie onder de kikkererwten en kruid ze met 1 eetlepel ras el hanout, peper en grof zout. Bak de kikkererwten +/- 50min in de oven op hete lucht. Let wel op; kikkerserwten kunnen ‘ontploffen door de warmte’. Haal ze na het bakken uit de oven en laat ze afkoelen.
OF: Giet wat olijfolie over de kippenbillen en kruid matig met peper en zout. Bak de kippenbillen +/-40 min (afhankelijk van de dikte van de billen) in de oven. Wanneer de kippenbillen gaar zijn haal je ze uit de oven en pluk je de stukjes kip van de beenderen.

Spoel ondertussen de groenten onder stromend water. Snij de slaharen in 2 en verwijder de harde steeltjes van de waterkers.

Voor de dressing meng je de vegan mayonaise met de look, de kappertjes, de soyamelk en kruid je af met peper en zout.
OF: Meng je de mayonaise met de look, de kappertjes, de yoghurt, enkele druppeltjes Engelse saus en kruid je af met peper en zout.

Snij de sneetjes brood in kleinere stukjes en bak ze in de pan met kokosolie of boter van de Melkerhei.

Leg de slaharten op een bord en lepel er de dressing over. Verdeel de gebakken kikkererwten of kip over de salade en leg er de blaadjes waterkers op. Werk de salade af met gerapte vegan cheese of met geraspte Linterse kassei van de Melkerhei.

Ontvang updates in jouw mailbox