Zo eenvoudig maar toch zo lekker!

Melanzane

Zo eenvoudig maar toch zo lekker!

Voor mijn diner met streek gasten maak ik dikwijls klassieke gerechten klaar. Friet stoofvlees voor Erhan Dimirci, asperges à la Flamande voor Annemie Struyf, Steak tartaar voor Lennart Segers, Cesar Salad voor Sarah Van Pelt… en ook voor Astrid maakte ik een klassieker klaar. Deze keer werd ik naar de Italiaanse keuken gekatapulteerd en was het mijn uitdaging om een overheerlijke versie te maken van melanzane alla parmigiana. Een echte klassieker met aubergines, tomaten en buffel mozzarella. Zoals je al eerder kon lezen ben ik mijn inspiratie gaan halen bij chef Pépé. Ik deel graag zijn recept met jullie zodat ook jullie kunnen genieten van dit heerlijk vegetarisch gerecht.

Ingrediënten:
2 aubergines
2 Romatomaten
250gr bufelmozzarella
Enkele bladjes basilicum
Peper en zout

Voor de tomatengel: 400gr Romatomaten, 1 teentje look, 6 blaadjes basilicum, olijfolie, peper en zout
Voor de pestocrème: 1 handvol basilicum, 1 teentje look, 1kl pijnboompitten, 3el Parmezaanse kaas, olijfolie, peper en zout
Voor de burratacrème: 250gr burrata

Bereiding:
Voor de tomatengel leg je de gelatineblaadjes in koud water. Snij de Romatomaten in stukjes en stoof ze aan in olijfolie. Voeg 1 pollepel water toe, het geperste lookteentje, peper, zout en de basilicum. Laat 10 min. garen en mix dan tot een puree. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en meng ze onder de puree. Giet de puree over in een knijpflesje.

Verwijder voor de pestocrème de steeltjes van de basilicumblaadjes en doe ze in de vijzel. Voeg een gepeld teentje look en de pijnboompitten toe. Stamp het mengsel fijn en giet er geleidelijk aan olijfolie bij tot je een mooie, smeuïge massa krijgt. Meng de Parmezaanse kaas door de pesto. Als de pesto te vast wordt, doe je er nog wat olijfolie bij. Giet over in een knijpflesje.

Breng voor de burratacrème water aan de kook, zet het vuur wat lager en laat de bol burrata gedurende 5 minuten op 80° rimpelend koken. Laat hem goed uitlekken. Mix de burrata en giet de massa over in een spuitflesje.

Verwarm de oven voor op 200°
Schil de aubergines. Snijd ze in ronde schijfjes van 1 cm dik. Strooi er grof zout en een beetje peper over. Leg ze +/-15 min in een vergiet om zo zout het vocht uit de aubergines te verwijderen. Verwijder daarna het zout met een vork.
Verhit olijfolie in een pan en bak de schijfjes aubergine 2 min. aan elke kant. Dep ze na het bakken goed droog met keukenpapier.
Verdeel de aubergines op de bodem van een ovenschaal. De bodem moet volledig bedekt zijn. Snij de Romatomaten en de buffelmozzarella in schijfjes. Leg een laagje Romatomaten op de aubergines en vervolgens een laagje mozzarella. Vul aan met schijfjes aubergine, mozzarella en tomaat. Bestrooi met peper en zout en fijngesnipperde basilicumblaadjes.
Zet de schotel +/-10min in de oven.

Verdeel de melanzane alla parmigiana over de borden en werk af met puntjes tomatengel, pestocrème, burratacrème en een basilicumblaadje.

De crèmepjes zijn misschien wat extra werk dat je liever bewaart voor als je echt moet ‘toppen’ maar geloof mij, én Astrid, ze zijn echt een toevoeging aan dit gerecht!
Verwen jezelf eens, neem wat tijd en maak het eens helemaal klaar. Je zal verstelt staan hoe eenvoudig lekker dit allemaal is!

Ontvang updates in jouw mailbox